open-navfaktor-logo
search
Sve prinadležnosti
Imaju li parlamentarci opravdanje da ne rade do konstituirajućih sjednica, a primaju pune plaće?
Zastupnici i delegati u Parlamentu Federacije prema nepisanom pravilu su urijedili zasjedanje zbog izbora.
12.11.2022. u 07:46
get url
text

Najprije su imali kolektivni godišnji odmor u augustu, pa nisu držali sjednice u septembru, kako na njih ne bi utjecala predizbirna kampanja, oktobar je uglavnom prošao u prebrojavanju glasova.

Zastupnički dom je od augusta do novembra imao jednu jednu sjednicu koja je trajala nekoliko minuta, a na kojoj je usvojen Nacrt zakona o minimalnoj plaći u FBiH, a Dom naroda se sastao zbog imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

Za svo to vrijeme su primali pune plaće, paušale i ostale naknade...

- Svakako da nema nikakvog razloga da se sjednice Parlamenta FBiH ne održavaju do kraja mandata izabranih zastupnika, čak i većom dinamikom, da se završi bar dio onog što je realno moguće, odnosno, okonča procedura za zakonska rješenja koja su u nacrtu ili prijedlogu prošla jedan dom kako bi ih potvrdio drugi dom.

Kao klub smo tražili i hitnu sjednicu na kojoj bi se završila procedura izbora sudije Ustavnog suda BiH, uprkos važnosti, ni do te sjednice nije došlo do današnjeg dana, a bilo je još zahtjeva za održavanje vanrednih sjednica - kazala nam je Alma Kratina (DF), zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Zatražili smo i komentar Jasmina Duvnjaka (SDA), predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.

- Prema mom mišljenju, trebalo je raditi do ovjere rezultata izbora. Eto poznato je da je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma 1. decembra. Mi smo imali vanrednu sjednicu na kojoj smo imenovali sudije Ustavnog suda FBiH. Što se mene tiče, trebalo je održati još jednu sjednicu sa deset do 15 tačaka dnevnog reda, ali nije bilo volje. Očekujem konstituiranje Doma naroda oko Nove godine - kazao nam je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.