open-navfaktor-logo
search
Propalo mirenje sa Vladom
Imaju najnižu satnicu u FBiH: Oko 4.000 zdravstvenih radnika u HNK ide u generalni štrajk
Nakon što je propao postupak mirenja sa Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), zdravstveni radnici, njih oko 4.000, od Konjica do Neuma, stupaju u generalni štrajk, a razlog je nepotpisivanje kolektivnog ugovora.
23.08.2023. u 12:15
get url
text

Zdravstvenim radnicima u HNK istekao je kolektivni ugovor, a s obzirom na postojeću inflaciju, pad životnog standarda, stalno povećanje cijena te pogoršanje uvjeta rada, u novom kolektivnom ugovoru sindikati su predložili adekvatno povećanje plaća, nekih dodataka na plaće kao i uvjeta rada koji bi im olakšali svakodnevno obavljanje radnih zadataka.

Koji će pacijenti ostati bez usluge

No, Vlada HNK nit je do sada prihvatila ponudu sindikata niti im je, kako kaže Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu, poslala bilo kakvu ponudu.

- Na djelu je potpuna neozbiljnost Vlade i oni će biti krivi, što će građanima HNK, kada stupimo u generalni štrajk, biti ugroženo zdravlje, jer će ostati bez osnovnih medicinskih usluga - navodi Vuković i dodaje kako će generalni štrajk početi u narednih 15 do 20 dana.

Prema riječima Ivice Anića, predsjednika Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, oni će naredne sedmice sazvati Skupštinu Sindikata na kojoj će donijeti odluku o stupanju u generalni štrajk, proslijediti je svim organizacijama nakon čega će biti dogovoren tačan datum početka štrajka.

- Kad smo prije dvije godine stupili u generalni štrajk, imali smo oko 2.300 članova, jer štrajkovati nisu mogli, pošto nisu imali sindikat, veliki domovi zdravlja u Mostaru, Čitluku, Starom Gradu... Sada nam se svi oni pridružuju, a to znači da će ovaj štrajk biti puno većih razmjera i puno teži za pacijente - naglašava Anić.

Na pitanje, kako će zdravstvene ustanove raditi za vrijeme trajanja štrajka, Anić odgovara da će samo biti primani hitni slučajevi i pacijenti koji leže na odjelima u bolnicama.

- Najviše će trpjeti oni koji dolaze po usluge u ambulante, koji se žele naručiti za razna snimanja. Dakle, sva stanja koja nisu hitna, a ona pokrivaju oko 80 posto posla, neće biti tretirana. Radit će se i hitne operacije, a sve one koje potpadaju pod hladni program neće biti rađene sve dok traje štrajk - pojašnjava Anić.

Anić ističe kako su zdravstveni radnici u HNK nezadovoljni plaćama.

- U Kantonu Sarajevo zdravstveni radnici su prije nekoliko mjeseci potpisali kolektivni ugovor, sada opet traže satnicu od 3,40, dok je u HNK satnica i dalje 2,30 maraka, što je ispod zakonski federalne propisane satnice. Mi jedini u državi imamo najnižu satnicu, u FBiH je propisano da najniža mora biti 2,31 KM - kaže Anić.

Kolika su primanja medicinara

Dodaje kako je trenutno primanje medicinske sestre oko 1.000 KM, dok su plaće specijalista za tri puta veće.

- Kada je Vlada potpisala ugovor sa ljekarima, nijednu proceduru nije sprovodila, od poslodavaca nije traženo koliko treba novca. Mi smo tome dali podršku i neka smo, ali kada je u pitanju Sindikat zdravstvenih radnika, jasno se vidi koliko Vlada oteže, od svih sindikata u HNK, samo se nad nama provodi procedura.

Anić je upozorio i na, kako je kazao, jako izražen problem odljeva medicinskog kadra iz HNK.

- Odoše nam ljekari i medicinske sestre, najčešće u zemlje Evropske unije, u Njemačku gdje ih dočekuju raširenih ruku, a kako i ne bi kad dobijaju obrazovan i kadar sa iskustvom. Ako se nešto pod hitno ne učini kako bi se zaustavio trend njihovog odlaska, i BiH će, kao i neke druge države, morati uvoziti kadar iz trećih zemalja. Nažalost, Vlada HNK dopušta da nam odlaze najbolji profesionalci - zaključuje Anić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.