open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Imaju novi pojam za zapošljavanje: "Zanovljeno" više od 90 radnih mjesta u državnim institucijama
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je krajem prošle godine uvelo novi pojam kada je riječ o zapošljavanju u državnim institucijama, a to je "zanavljanje" radnih mjesta. 
12.07.2021. u 08:47
get url
text

Tako je u prvih šest mjeseci ove godine "zanovljeno", odnosno data je saglasnost za zanavljanje više od 90 radnih mjesta u ministarstvima, agencijama...

U najvećem broju slučajeva radi se o radnim mjestima stručnih saradnika, ali su traženi i vozači, čistači i šefovi odsjeka.

Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, rekao nam je da zanavljanje nije zakonski termin već kolokvijalni, koji je izmišljen kada je izričito rečeno da se za svako popunjavanje radnih mjesta, pa čak i unapređenja, mora dobiti saglasnost Vijeća ministara BiH. Dodao je i da moratorij na zapošljavanje nikada nije ni uspostavljen.

- Zanavljanje se odnosi na radna mjesta koja su upražnjena kada neko ode ili bude penzionisan. Riječ je o radnom mjestu koje je unutar broja radnih mjesta odobrenog budžetom. Nije u pitanju novo zapošljavanje. Novo zapošljavanje je rijetko – pojasnio je Akšamija.

Napomenuo je i da je povećan odliv ljudi iz državnih institucija koji svoje mjesto nalaze i u institucijama nižih nivoa vlasti gdje se plaće s vremena na vrijeme povećavaju.

Kada je u pitanju ova godina, na skoro svakoj sjednici Vijeće ministara BiH na dnevnom redu ima ovo popunjavanje radnih mjesta.

Tako su od januara do kraja juna dali saglasnosti za zanavljanje tri radna mjesta u Centru za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja BiH, četiri u Agenciji za unapređenje stranih investicija, pet u Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH, tri u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, 21 u Službi za zajedničke poslove institucija BiH, pet u Direkciji za evropske integracije, tri u Ministarstvu sigurnosti, pet u Centru za uklanjanje mina, 13 u Ministarstvu odbrane, dva u Ministarstvu komunikacija i prometa, pet u Ministarstvu pravde, deset u Ministarstvu vanjskih poslova, pet u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.