open-navfaktor-logo
search
Saudijska Arabija
Imam iz BiH izazvao oduševljenje u Medini: U bosanskoj narodnoj nošnji došao u Poslanikovu džamiju
Nihad ef. Ahmetović, imam s područja Medžlisa IZ Prozor, otputovao je ovih dana u Saudijsku Arabiju gdje će obaviti umru, islamsko hodočašće u Meku, najsvetiji grad za muslimane
AUTOR: Anadolija
15.04.2024. u 20:31
get url
text
Nihad efendija Ahmetović sa vjernicima u Poslanikovoj džamiji
Nihad efendija Ahmetović sa vjernicima u Poslanikovoj džamiji
Prozorski imam Nihad ef. Ahmetović, koji ovih dana boravi u Saudijskoj Arabiji, privukao je pažnju vjernika iz različitih dijelova svijeta kada se u Poslanikovoj džamiji pojavio odjeven u bosansku narodnu nošnju, piše Anadolija.
Ahmetović, imam s područja Medžlisa IZ Prozor, otputovao je ovih dana u Saudijsku Arabiju gdje će obaviti umru, islamsko hodočašće u Meku, najsvetiji grad za muslimane. Iako slična petoj islamskoj dužnosti, umra se, za razliku od hadža, obavlja u bilo koje doba godine.
Nihad efendija Ahmetović
FOTO: ANADOLIJA
Prije putovanja u Meku, Ahmetović je stigao u Medinu, grad u kojem se nalazi džamija i mezar posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda.
Kako vjerinci koji dolaze u svete gradove imaju običaj oblačiti narodne nošnje podneblja iz kojih dolaze, to je odlučio uraditi i efendija Ahmetović, pa se u na akšam-namazu u Poslanikovoj džamiji pojavio obučen u bosansku narodnu nošnju, što je izazvalo oduševljenje vjernika iz različitih dijelova svijeta, koji su željeli zabilježiti zajedničku fotografiju.
 - Svi koji dođu u Medinu i Meku imaju svoju tradicionalnu nošnju. Večeras sam akšam-namaz klanjao u bosanskoj narodnoj nošnji te bio najponosniji Bošnjak, posebno jer su mnogi željeli da se uslikaju sa mnom, a ja sam ponosno govorio da sam iz Bosne i Hercegovine - poručio je Ahmetović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.