open-navfaktor-logo
search
Sindikat JUDZKS
Imamo 324 radnika na bolovanju, najviše zbog zaraze koronavirusom, žene nose najveći teret
Sindikat radnika u zdravstvu JU "Dom zdravlja" Kantona Sarajevo (JUDZKS) uputio je saopćenje u kojem, kako kažu, žele skrenuti pažnju javnosti na uvjete u kojima rade tokom pandemije koronavirusa.
20.11.2020. u 15:47
get url
text

- Od ukupno 2.080 uposlenika JUDZKS na dan 20. novembar, njih 324 je bilo na bolovanju po različitim osnovama, a najvećim brojem zbog obolijevanja od COVID-19. Ovaj broj je alarmantniji ako se uzme u obzir činjenica da je više od 15 posto zdravstvenih profesionalaca, koji pružaju direktnu medicinsku uslugu, njih 281, na bolovanju. Strukturu uposlenika JUDZKS čini više od 80 posto žena koje nose najveći teret borbe sa koronavirusom – navodi se u saopćenju.

Kako kažu u Sindikatu, nedostatak kadra je vidljiv u medicinskom sektoru, ali je izražen i u nedostatku vozača i radnica na održavanju čistoće medicinskog prostora, što je od velike važnosti za kvalitet usluge prema krajnjem korisniku.

- Inicijativa za uvrštavanje COVID-19 na listu profesionalnih oboljenja važna je radi pružanja sigurnosti radnicima u direktnom kontaktu sa oboljelima. Koristimo priliku da naglasimo kako se u Hrvatskoj i Srbiji, ali i u entitetu RS i ostalim Kantonima u Federaciji BiH mnogo učinilo na podršci zdravstvenom sistemu i uposlenicima – ističu.

Jedina pomoć uposlenicima zdravstvenog sektora tokom borbe sa COVID-19 došla je, kako kažu, upravo od ovog Sindikata koji od samog početka kontinuirano učestvuje u nabavci i distribuciji zaštitnih sredstava i opreme, ali i isplatom simbolične novčane pomoći oboljelim kolegama kako bi i na taj način iskazali zahvalnost za nesebično zalaganje i profesionalizam.

- U ovu svrhu smo do sada uložili više od 32.000 KM iz sredstava sindikalne članarine. Napominjemo da se nepotrebnim gomilanjem administrativnih postupaka dodatno smanjuje broj efektivnih usluga prema krajnim korisnicima usluga te da je nedopustivo insistiranje na pojedinim procedurama od strane inspekcija, s obzirom da je u pitanju potpuno nova situacija koja nije predviđena niti tretirana bilo kojim zakonskim aktima osim Zakonom o sprečavanju širenja zaraznih bolesti – dodaju iz Sindikata JU "Dom zdravlja" KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.