open-navfaktor-logo
search
Kapija u Tuzli
Imamović: Srbija ne smije u EU dok ne izruči zločinca Đukića; Halilagić: Granatom su pokušali ubiti ideju BiH
Članovi porodica ubijenih, brojne delagacije, udruženja i građani, polaganjem cvijeća i molitvom odali su danas počast žrtvama masakra na tuzlanskoj Kapiji.
25.05.2022. u 12:15
get url
text
Odavanje počasti na Kapiji

Podsjećamo, prije tačno 27 godina, agresorska granata ispaljena s Ozrena, ugasila je 71 život, a više od 150 ljudi je ranjeno. Prosječna satrost ubijenih bila je 23 godine.

- Kapija je rezultat agresije, terorizma, a mjere agresije i terorizma poduzeli su Slobodan Milošević, koji je umro u Hagu i nije presuđen za ratni zločin, ratni zločinci Radovanu Karadžiću, Ratko Mladić i Novak Đukić te mnogim drugima s dugog spiska presuđenih zločinaca u BiH i Hagu. Uz sve to oni negiraju zločine i genocid, što je prijetnja novim zločinima i genocidom - rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Pozivamo sve zemlje Evropske unije, istakao je on, da ne dopuste da Srbije postane članica dok ne izruči pravosnažno osuđenog zločinca, ubicu djece, Novaka Đukića.

Podsjećamo za zločin na Kapiji, pred Sudom BiH, nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske Novak Đukić, osuđen je na 20 godina zatvora. Đukić je prije odlaska na izvršenje kazne pobjegao u Srbiju, gdje i danas slobodno živi, jer ima srbijansko državljanstvo.

- Kapija je bolna rana ne samo Tuzle i Tuzlanskog kantona, nego cijele Bosne i Hercegovine. Kada čitate imena ubijenih stiče se dojam da je agresor i zločinac imao namjeru da jednom granatom ubije ideju BiH. Naravno, u tome nisu uspjeli, ali su ubili 71 mladi i nevini život - rekao je premijer TK Irfan Halilagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.