open-navfaktor-logo
search
Apel Crvenog križa
Imate li 15 minuta vremena da spasite tri života?
Mi u Crvenom križu općine Centar Sarajevo pokušavamo shvatiti zašto je problem izdvojiti 15 minuta za darivanje krvi, kako su nam puni kafići mladih ljudi, pretežno studenata, a često čujemo razloge da nisu u mogućnosti darovati krv jer moraju prisustvovati predavanjima koja su obavezna, poručuju iz ove organizacije.
05.09.2019. u 13:14
get url
text

Crveni križ općine Centar putem svoje Facebook stranice ukazao je na važnost darivanja krvi. Iz ove organizacije iznijeli su i grafičke podatke o tome koliko studenti kojeg Fakuzlteta na ovaj način pokazuju humanost. Kako su objasnili, objavljenim tekstom žele potaknuti sve građane na razmišljanje o tome gdje mi kao društvo idemo, ako nismo u mogućnosti izdvojiti 15 minuta vremena i na taj način spasiti tri ljudska života. 

- Vođen idejama humanosti Crveni križ općine Centar je trajno posvećen radu na unaprijeđenju stanja u svojoj zajednici. Crveni križ općine Centar Sarajevo uključen je u realizaciju Programa dobrovoljnog darivanja krvi, pri čemu je posebno angažovan na poslovima animiranja dobrovoljnih darivalaca krvi i obezbjeđenju propagandnog materijala. U skladu sa Zakonom o krvi i krvnim sastojcima BiH radimo u oblasti animacije dobrovoljnog darivanja krvi (DDK) i izradi plana akcija DDK. Ovaj tekst je namjenjen prvenstveno studentima i uposlenim u visokoškolskim ustanovama Univerziteta u Sarajevu. Naša organizacija iz u godine u godinu bilježi smanjen broj dobrovoljnih darivaoca krvi u kategoriji kako studenata tako zaposlenika Univerziteta u Sarajevu koji bi trebali biti primjer svojim studentima kako se ponaša jedna društveno odgovorna, socijalno osjetljiva i humana osoba - objasnili su iz Crvenog križa Centar. 

{$galerijaFotografija}

Kako su konstatirali, nažalost, animatori Crvenog križa općine Centar Sarajevo često nailaze na nerazumijevanje kod studenata i zaposlenika u toku akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

- Mi u Crvenom križu općine Centar Sarajevo pokušavamo shvatiti zašto je problem izdvojiti 15 minuta za darivanje krvi; zašto tako malo građana želi darovati krv , kada se zna da jedna doza darovane krvi može spasiti tri ljudska života; kako građani (student, zaposlenici...) mogu izdvojiti vrijeme za odlazak na kafu, kupovinu... ali ne mogu pokloniti svojih 15 minuta i na taj način spasiti ljudski život; kako su nam puni kafići mladih ljudi, pretežno studenata, a često čujemo razloge da nisu u mogućnosti darovati krv jer moraju prisustvovati predavanjima koja su obavezna; zašto menadžment, zaposlenici visokoškolski ustanova, roditelji više ne posvete više pažnje na socijalnom obrazovanju mladih - napisali su iz ove organizacije. 

Kako su podcrtali, oni, kao humanitarna, socijalna, zdravstvena i edukativna organizacija shvataju i vrlo dobro poznaju naše okruženje i situaciju u svim sferama života ali ipak nemaju odgovore na navedena pitanja. Naglasili su da krv nije moguće proizvesti na umjetan način, da je jedini izvor toga lijeka čovjek-darivaoc krvi.

- Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivaocima krvi. Niko od nas ne može znati da li će biti u situaciji da zavisi o dobrovoljnim darivaocima krvi, odnosno da će nam biti potrebna krv koja život znači. Na kraju nadamo se da će ova akademska godina (2019./2020.) donjeti pozitivne promjene za sve nas i da smo vas bar malo podstakli na razmišljane - napisano je, uz poruku da svi oni koji budu čitali, a nisu do sada darivali krv, postave pitanje sami sebi šta će se desiti ako njemu, odnosno nekom njegovom zatreba krv, a niko je ne želi darovati, jer nema 15 minuta vremena koje bi izdvojio i na taj način nekome spasio život.

Crveni kriz grafike
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.