open-navfaktor-logo
search
Sjednica CIK-a
Imenovana predsjednica OIK-a Srebrenica, Arnautović se pobunio: Trebalo se voditi popisom koji je izvršen prije genocida
Održana je 19. sjednica Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, na kojoj je razgovarano o pitanjima u vezi s održavanjem Lokalnih izbora 2020. godine.
05.05.2020. u 12:22
get url
text

Raspravu članova CIK-a izazvao je Prijedlog rješenja u predmetu Općinske izborne komisije Srebrenica. Skupština općine Srebrenica je imenovala Ljiljanu Stevanović za predsjednicu Općinske izborne komisije Srebrenica, čemu se usprotivio član CIK-a Suad Arnautović jer, kako je objasnio, ne smije se zanemariti činjenica da su na ovu odluku dostavljena dva prigovora.

- Jedan od strane grupe odbornika, a drugi od gospodina Hajrudina Hodžića, člana Općinske izborne komisije. Ti podnesci nisu riješeni. Mislim da to treba sačekati, da se riješe ti prigovori, pa da se onda da saglasnost – izjavio je Arnautović.

Podsjetio je da sastav Općinske izborne komisije mora biti multietničan, tako da odražava zastupljenost konstitutivnih naroda i Ostalih u izbornoj jedinici i usaglašen sa rezultatima Popisa stanovništva iz 1991. godine.

- Iz stanja spisa vidljivo je da se Služba Sekretarijata CIK-a vodila Popisom stanovništva iz 2013. godine, a ne Popisom iz 1991. godine, popisom koji je izvršen prije rata i prije izvršenog genocida u Srebrenici, kada je gotovo svo muško stanovništvo pobijeno. Pored toga, čak i prema Popisu stanovništva iz 2013. godine, Bošnjaka ima 7.248, ili 54,05 posto, a Srba 6.028 ili 44,95 posto. O tome se, dakle, nije vodilo računa kod imenovanja članova Općinske izborne komisije i prilikom davanja saglasnosti na imenovanje članova Općinske izborne komisije u Srebrenici – pojasnio je Arnautović.

Dodao je da je, u skladu sa ranije usvojenom preporukom, potrebno napraviti etnički balans i da bi Bošnjak trebao biti predsjednik Općinske izborne komisije.

- Ovdje je jedna vrlo čudna situacija da većina u Općinskoj izbornoj komisiji su pripadnici etničke skupine koja je manjina u izbornoj jedinici – kazao je Arnautović.

Kazao je da je dobio informaciju da u Općinskoj izbornoj komisiji Srebrenica ima članica koja je promijenila mjesto prebivališta, odnosno da se preselila u Prijedor, te da njeno članstvo u Komisiji "nije normalna situacija".

Ranije je Arnautović predložio da se ova tačka ukloni iz dnevnog reda današnje sjednice, ali su samo on i Ahmet Šantić glasali za taj prijedlog.

Predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina je kazala da je 29. aprila 2019. godine CIK dao saglasnost za imenovanje članova Općinske izborne komisije Srebrenica, uz preporuku da Skupština općine Srebrenica imenuje predsjednika iz reda manje zastupljenog naroda.

- Ja sam, stupajući na dužnost, potpisala akt koji je iz aprila iz ove godine kojim se traži postupanje po ranije datoj preporuci. Dakle, ponovno preispitivanje odluke koju su oni donijeli rješenjem imenovanja predsjednika iz reda srpskog naroda. Evidentno je da nakon toga nije došlo do preispitivanja u skladu sa ranije datom preporukom i kada sam pitala koje je bilo uporište i zakonski osnov za davanje ovakve preporuke, rečeno je da je ista data na temelju principa jačanja multietničnosti i ostvarenja bolje saradnje u Općinskoj izbornoj komisiji u Srebrenici – izjavila je Bjelica-Prutina.

Ocijenila je da ne postoji zakonsko uporište na instistiranju na preporuci, te da je već ostvaren princip multietničnosti u sastavu Općinske izborne komisije.

- Nama je podnesen zahtjev za davanje saglasnosti i mi ćemo u tom smislu postupati u skladu sa Izbornim zakonom BiH. Ne vidim o kojim prigovorima bi se ko trebao izjašnjavati i zašto bismo mi sad trebali razgovarati o nekim prigovorima – izjavila je predsjednica CIK-a BiH.

Arnautović je dodao da bi se po Zakonu o upravnom postupku trebalo zaustaviti potvrđivanje imenovanja predsjednice Općinske izborne komisije Srebrenica.

Imenovanje Ljiljane Stevanović za predsjednicu Općinske izborne komisije Srebrenica je potvrđeno sa pet glasova "za", a "protiv" su glasali Suad Arnautović i Ahmet Šantić.

Usvojen je i Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o upotrebi i izradi izvoda iz Centralnog biračkog spiska, koji podrazumijeva tehničke izmjene uvjetovane izostankom finansijskih sredstava zbog neusvajanja Prijedloga budžeta institucija BiH za 2020. godinu.

Usvojen je jednoglasno i Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o utvrđivanju kvalifikacija i postupku imenovanja članova biračkih odbora, koji je pripremljen s ciljem eliminiranja problema koji su evidentirani na Općim izborima 2018. godine, a koji podrazumijeva formiranje rezervnih listi.

Prijedlog Uputstva o izmjenama i dopunama Uputstva o procedurama za rješavanja po prigovorima i žalbama podnesenim izbornim komisijama, te Prijedlog prečišćenog teksta Uputstva o procedurama za rješavanja po prigovorima i žalbama podnesenim izbornim komisijama također su dobili podršku članova CIK-a. Novina u odnosu na ranije propise je mogućnost elektronskog komuniciranja, te da se odluke CIK-a trebaju objavljivati na internet stranici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.