open-navfaktor-logo
search
Još u proceduri
Imenovanje Stručnog vijeća Agencije za lijekove BiH: Čeka se mišljenje Ministarstva finansija...
Stručno vijeće Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine još nije imenovano, iako je mandat starom sazivu istekao u martu prošle godine.
30.12.2023. u 08:48
get url
text

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine kažu kako je odluka o imenovanju novog Stručnog vijeća još u proceduri.

- Pribavljeno je mišljenje Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH, čekamo mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH. Nakon pribavljeni potrebnih mišljenja, Odluka će biti upućena Vijeću ministara BiH na usvajanje - odgovorili su nam iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kažu kako je Federalno minstarstvo zdravstva dostavilo imena kandidata, pa su za članove Stručnog vijeća Agencije predloženi: Zoran Šantić, mr. pharm., Federalno ministarstvo zdravstva, Nedim Hrelja, mr. pharm., Federalno ministarstvo zdravstva, i Ivan Ćosić, dipl. iur., Federalno ministarstvo zdravstva.

Iz entiteta Republika Srpska dostavljeni su sljedeći kandidati: Jelena Medar Petrović, mr. farmacije, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Zoran Sučević, dr. medicine, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a, i Nikola Dronjak, dr. medicine, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Iz Brčko distrikta predložen je Daut Hadžić, dr. spec., Javna zdravstvena ustanova Zdravstveni centar Brčko.

Podsjetimo, Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac (HDZ 1990) krajem marta ove godine Ministarstvu civilnih poslova BiH uputio je prijedlog da se iz FBiH u Stručno vijeće imenuju ljekari Antonio Markotić i Refet Gojak te pravnica Snježana Bodnaruk.

VEZANI TEKST - Agencija za lijekove BiH još čeka novo Stručno vijeće i komisije; Grubiša: Pisali smo urgencije ministru, nepristojno je...

No mjesec poslije, početkom maja, prema riječima Rame Rustemovića, predsjednika Sindikata radnika Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Federalno ministarstvo zdravstva povuklo je iz procedure prijedlog kandidata za članove Stručnog vijeća.

- Rimac je potom dostavio tri nova imena, među kojima su dva njegova savjetnika - Zoran Šantić i Ivan Ćosić, a treći je Nedim Hrelja, bivši direktor JU Apoteke Sarajevo, za kojeg se tvrdi da je vlasnik firme koja ima veze s lijekovima i medicinskim sredstvima, pa je njegovo imenovanje sporno jer je u potencijalnom sukobu interesa - dodao je Rustemović.

Prim. mr. ph. Nataša Grubiša (SNSD), direktorica Agencije, početkom decembra za Faktor je kazala "kako je to odluka federalnog ministra zdravstva koji ima pravo da predloži, te da nisu ulazili u to".

- Da li se to priječi, da li oni potpisuju izjavu o sukobu interesa te kakav je stav Ministarstva civilnih poslova i Vijeća ministara BiH, zaista ne znam - dodala je Grubiša.

Međutim, u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH (Član 15.) navedeno je kako su "članovi Stručnog vijeća dužni potpisati izjavu o nepostojanju sukoba interesa".

Dodajmo da mandat članovima Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH traje četiri godine uz mogućnost reizbora na još jedan mandat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.