open-navfaktor-logo
search
Međunarodni simpozij
Incijativa iz Tuzle: Uvesti godišnju nagradu za studente medicine i ljekare pod nazivom "Ljekari Srebrenice"
U Tuzli je 7. i 8. jula održan Međunarodni simpozij o strateškim i društvenim istraživanjima na temu "Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici – egzil, genocid i migracije", nakon kojega su usvojena i dva zaključka.
09.07.2023. u 16:42
get url
text
Simpozij na Univerzitetu u Tuzli
Simpozij na Univerzitetu u Tuzli

Predloženo je Senatu Univerziteta u Tuzli, rektorici Univerziteta u Tuzli i Skupštini Tuzlanskog kantona, kao najvećem zakonodavnom tijelu, da se uvede godišnja nagrada za studente medicine i ljekare za doprinos u nauci, struci i odličnom uspjehu u školovanju pod nazivom "Ljekari Srebrenice".

Nagrada bi se trebala dodjeljivati u znak sjećanja na sve poginule i preživjele ljekare, medicinske sestre, tehničare i ostalo medicinsko osoblje koji su boravili i radili u Srebrenici, od 1992. do 1995. godine za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu te tokom proboja do slobodne teritorije u julu 1995. godine.

Također, prijedlog je da se posthumno dodijele priznanja i spomenu svi doktori i medicinski sestre, tehničari i ostalo medicinsko osoblje koji su dali svoje živote, radeći u Srebrenici u periodu od 1992. do 1995. godine, prilikom odlaska u Srebrenicu ili prilikom proboja na slobodnu teritoriju.

U sklopu drugog zaključka ove naučne konferencije predloženo da se prof. dr. sc. Ilijaz Pilav, doc. dr. sc. Dževad Džananović i primarijus dr. Fatima Klempić Dautbašić, ginekolog, kao gostujući profesori uključe u edukaciju, odnosno u redovne nastavne planove i programe studenata medicinskih fakulteta u Bosni i Hercegovini i Turskoj na redovnim studijima dodiplomskog, postdiplomskog i doktorskog studija kako bi prenijeli svoja znanja iz hirurgije i ostalih oblasti medicine budućim generacijama i doprinijeli širenju istine o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Naučna konferencija organizirali su Univerzitet u Tuzli i Univerzitet društvenih nauka iz Ankare povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, uz pokroviteljstvo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i premijera Tuzlanskog kantona (TK) Irfana Halilagića i Vlade TK. Učestvovalo je 65 profesora iz naše zemlje i inostranstva, a najveći broj gostujućih profesora bio je iz Turske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.