open-navfaktor-logo
search
Nije on prava adresa
Indirektan odgovor Kasumovića rudarima: PDA i BHI iz Parlamenta traže da rudnik izmiri dugove prema Gradu Zenica
Kenan Uzunović, federalni zastupnik Bh. inicijative-Kasumović Fuad, i Elzina Pirić, zatsupnica PDA, obratili su se federalnim institucijama vlasti i Elektroprivredi BiH sa zahtjevom za izmirenje obaveza Rudnika mrkog uglja Zenica prema Gradu Zenica, na čijem je čelu Fuad Kasumović.
30.03.2023. u 20:31
get url
text

VEZANI TEKST - Zenički rudari iftare na otvorenom: A gdje ti gradonačelniče iftariš, sram te bilo

Zahtjev je stigao u vrijeme kada rudari protestuju i traže svoju zarađenu plaću i tople obroke, čija je isplata onemogućena zbog blokade računa Rudnika. Rudari su i večeras pred Gradskom upravom Grada Zenica. Oni danima čekaju da se upravo Kasumović oglasi.

- Kao zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, obraćamo vam se zahtjevom u kojem tražimo da u najkraćem mogućem roku poduzmete sve mjere koje su u domenu vaših nadležnosti, a tiču se aktivnosti na izmirenju prispjelih obaveza koje rudnici koji posluju u sklopu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine imaju spram lokalnih jedinica samouprave.

Svjedoci smo kako mjesecima unazad u skladu sa zakonom lokalne jedinice samouprave stavljaju blokade na račun rudnika koji posluju u sklopu Koncerna Elektroprivrede BiH, a to za epilog ima proteste uposlenika rudnika na adresama koje nisu adekvatne i adresama koje nisu razlog dubioze i finansijske nestabilnosti rudnika, u kojoj se isti nalaze već duži niz godina.

Posljednji u nizu protesta uposlenika jednog od rudnika, i prava drama, odigravao se u Zenici u prethodnih nekoliko dana. Uposlenici RMU Zenica, izmanipulisani i pogrešno instruisani, zloupotrebljeni su, izmoreni i izmrcvareni tokom protesta koje su održali na pogrešnoj adresi – na platou ispred Gradske uprave Zenica.

Vi, cijenjena gospodo kojoj se obraćamo znate da je prava adresa na kojoj rudari trebaju tražiti svoja prava uprava Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (vlasnik kapitala rudnika), koja je u općepoznatom izvještaju o poslovanju za prethodnu godinu iskazala do sada najveće prihode od postojanja i u čijem koncernu posluju rudnici koji se nalaze u najvećoj dubiozi od svoga postojanja.

Poslovanje rudnika ugroženo je ponajviše time što je cijena njihovog finalnog proizvoda – uglja obezvrijeđena, a jeftin ugalj kao input i najvažnija sirovina u proizvodnji električne energije, značajno je doprinijela rekordno pozitivnim prihodinma u poslovanju Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Dokažite poduzimanjem odlučnih koraka, cijenjena gospodo da vaše namjere obezvrijeđivanjem cijene uglja, kao jedinog proizvoda rudnika, nisu put ka uništenju rudnika i rudarskog sektora u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Hitna pomoć intervenisala zbog zdravstvenog stanja predsjednika sindikata zeničkih rudara

Zahtijevamo da već tokom sutrašnjeg dana, 31. marta, obavijestite nas i javnost o koracima koje ste spremni poduzeti i smjeru Vašeg djelovanja i izmirite obaveze prema Gradu Zenici, isplatite plate rudarima ili ćemo biti prisiljeni na poduzimanje daljnjih koraka, koji neće isključiti ni zahjtev za pozivom na Vaše ostavke i odgovornost ili smjene.

Nužno je vaše promptno djelovanje, ukoliko isto izostane u već navedenom roku, biti ćemo prisiljeni da na narednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije insistiramo na tome da vas institucionalno obavežemo na to djelovanje i iskoristimo priliku da vas pozovemo na odgovornost za trenutno stanje i tražimo smjenu Uprave Elektroprivrede Bosne i Hercegovine koja je vlasnik rudnika i koja je rudare dovela u ovo stanje - navedeno je u zahtjevu dvoje zastupnika.

Zahjtev je naslovljen na rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH, premijera FBiH Fadila Novalića, ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića, te Admiru Andeliju, generalnog direktora Elektroprivrede BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.