open-navfaktor-logo
search
Evropski uvjet
Inertnost vladajuće koalicije: SDA uputila u proceduru Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa
Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago uputio je danas u proceduru Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine.
22.02.2024. u 13:10
get url
text

- Usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine jedan je od preostala dva uvjeta koja je Evropska unija postavila pred Bosnu i Hercegovinu kako bi Evropsko vijeće na sjednici zakazanoj za 21. mart donijelo odluku o otvaranju pregovora. Uzimajući u obzir potrebu što skorijeg ispunjavanja ovih obaveza i inertnost predstavnika vladajuće koalicije ("Trojka", HDZ i SNSD), čiji su najavljeni rokovi za rješavanje ovog pitanja davno istekli, Špago je zatražio razmatranje ovog Prijedloga po hitnoj proceduri - saopćeno je iz SDA.

Istaknuto je da se radi o zakonskom rješenju u čijoj su izradi učestvovali Transparency international, OSCE i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i koje je u potpunosti usklađeno s evropskim standardima.

- Uzimajući u obzir važnost usvajanja novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa kao pretpostavke za donošenje odluke o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, pozivamo parlamentarne stranke da podrže usvajanje ovog prijedloga na prvoj narednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.