open-navfaktor-logo
search
Odluke
Inflacija u septembru bila 2,6 posto: Vlada RS-a ograničila maržu na osnovne životne namirnice
Marža na osnovne životne namirnice u prometu na veliko u bh. entitetu RS bit će snižena sa osam na šest posto, a u maloprodaji sa deset na osam posto.
04.11.2021. u 13:15
get url
text

Marža je ograničena na kuhinjsku so, životinjsku mast, suncokretovo ulje i biljnu mast, margarin, mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hranu za dojenčad i hranu za bebe i proizvodnju farmaceutskih preparata, odnosno lijekova.

- Svjesni smo težine situacije u kojoj se posluje, ali moramo biti svjesni i situacije u kojoj se stanovništvo nalazi - rekla je Gašić.

Najavila je ovo danas ministrica trgovine i turizma RS-a Suzana Gašić, nakon sjednice Vlade RS-a gdje je donesena ova odluka. Ona stupa na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku RS-a, a vrijeme trajanja nije ograničeno.

Govreći o značajnom rastu cijena goriva u RS-u, Gašić je napomenula da je još uvijek na na snazi uredba koja je ranije donesena i kojom je ograničena marža na naftu i natne derivate na šest feninga na veleprodaju i 25 feninga na maloprodaju.

- Sav drugi dio cijene se formira prije ulaska, uvjetovano nabavkom na svjetskim tržištima. Nismo imali prijavljenih kršenja uredbe koje je evidentirala inspekcija - dodala je Gašić.

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović je istakla da je inflacija u RS-u u septembru bila 2,6 posto i da je bila najniža u zemljama u regionu, te istakla da je BDP u ovom entitetu u drugom tromjesečju ove godine iznosio 10,2.

- Procjena je da će BDP na nivou 2021. rasti između pet i šest. Inflacija, nadam se, neće dostići taj nivo. Preduzimamo mjere koje su u našoj moći da se to ne desi. Na kraju godine imaćemo rast BDP-a iznad očekivanja - rekla je Vidović.

Ona se "pohvalila" i najvišim brojem zaposlenih u RS-u, rastom izvoza i da su svi makroekeonomski pokazatelji povoljni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.