open-navfaktor-logo
search
Povodom dana voda
Inicijativa građana ponovo apelirala na zaustavljanje nelegalne gradnje u Mostaru
Građanska inicijativa "Ne na Buni i u mome Blagaju" koja se zalaže za zaustavljanje nelegalne gradnje u Mostaru, povodom Svjetskog dana voda, ponovno je apelirala na dugogodišnji problem nelegalne gradnje u tom gradu.   Također, apelirali su i na, kako kažu, kontinuirano ignoriranje gradske vlasti te nedostatak suradnje i napora za rješavanje tog problema.  
22.03.2022. u 10:28
get url
text

Građanska inicijativa se, podsjećaju, prvobitno organizirala kako bi spriječila nelegalnu gradnju u zaštićenom priobalnom pojasu rijeka Bune i Bunice.

Međutim, navode, pasivan odnos gradskih vlasti i tišina na sve molbe, dopise, priopćenja, javne nastupe, rezultirao je uključivanjem ove inicijative u zajedničku borbu protiv nelegalne gradnje u cijelom Gradu Mostaru s ostalim inicijativama poput "Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu", Eko udruženja "Kuti" i "STOP izgradnji mHE na Buni".

- Inicijativa ukazuje da za određene objekte, urbanistička suglasnost i odobrenje za gradnju ovih objekata nisu izdati na građevinskom zemljištu već se radi o općem dobru i bilo kakvom gradnjom bilo bi uništeno vodno dobro, kao i oba izvorišta pitke vode za mještane Malog Polja - saopćili su iz spomenute inicijative.

Na kraju su poručili kako je neophodno da se podvrgnu sankcijama odgovorni koji su dozvolili gradnju stambeno-poslovnih objekata u zaštićenom pojasu vodotoka rijeke Bune na području Blagaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.