open-navfaktor-logo
search
Brčko
Inovativna borba protiv krompirovih zlatica: Penzioner iz BiH izumio "kupibubu"
Nije svako te sreće da mu je komšija inovator, pa se širom naših sela žalopojke o bubama na krompiru uglavnom ponavljaju svake godine. Ali, to ne važi i za one koji su u najbližem komšiluku s Vasom Đokićem iz Brčkog, piše Agroklub.
25.01.2024. u 09:55
get url
text
Vaso Đokić i kupibuba

Boraveći na svojoj vikendici često je slušao priče i kuknjavu povrtlara kako bube pojedoše krompir, pa je iz radoznalosti zavirio na internet da vidi kako se riješiti ovih napasti. Kada je vidio da nema neke jednostavne mašine za njih, proradila je sijalica iznad glave i tako se ovaj, jedan od prvih brčanskih inovatora, bacio na posao.

- Osmislio sam prvo kao neka kolica s dvije ručke koja se guraju, četke udaraju po krompiru i skidaju bube. Napravio sam par prototipova, međutim to je bilo glomazno, teško za pakovanje u kutije, za nošenje, ne može u gepek stati. Onda sam došao na ideju napravim ovu koja se nosi - ispričao je Đokić za Agroklub.

Tako je nastala mašina pod nazivom "kupibuba", koja izgledom podsjeća na trimer za košenje. Kaiševima se zakači na leđa, a teška je oko tri kilograma.

- Vrlo je jednostavna, sva je od aluminijuma, napravljena besprijekorno da se nema šta pokvariti. Šipka je duga 80 centimetara, sa strane su plastični dodaci koji šamaraju krompir, a bube upadaju u spremnik. Pogon mašine je akubušilica - pojasnio je ovaj inovator. 

Njegov izum je u prodaji i košta 95 eura (185 KM).

Vaso je penzioner, i priča kako, iako je blizu 70-te, nema mira da samo sjedi. Dobra kondicija ga tjera da stalno osmišlja neke inovacije, a za ovu posljednju još traži odgovarajuće partnere kako bi počeo širu proizvodnju. Za sada ih izrađuje u svojoj radionici i prodaje po narudžbi.

Tvrdi da je "kupibuba" učinkovita 95 posto, a pet procenata, kako pojašnjava, otpada na one koje frknu ili odlete.

Napomenuo je da je mašina lagana i da nije naporno proći njome više puta ako je potrebno.

- Čim se bube pojave, prođe se mašinom i pošamara i neće postaviti jaja - dodao je.

Interesa za "kupibubu" ne manjka, no Đokić je kazao da je vrlo obazriv prema izboru partnera za širu proizvodnju. Nedavno su interesovanje pokazali Slovenci, ali se za njih još nije odlučio.

- Javio mi se jedan od jačih trgovaca iz Istre, to sam provjerio, mnogo šta ovisi od njega. Zagrijani su za ovo, dogovorili smo prvi set od 30 komada za početak. To je više da imaju uzorke. Jer oni gore imaju neku crvenu zemlju, tu je sami krompir - rekao je Đokić.

Inače Vaso je jedan od prvih inovatora u Brčkom, a "proslavio" ga je od ranije poznat patent koji se naširoko prodavao. Naime, sedamdesetih godina prošlog vijeka, izmislio je sito za brašno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.