open-navfaktor-logo
search
Finansijska podrška
Inovatorstvu u BiH 117.000 maraka, najviše novca dobili su...
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o raporedu sredstava iz tekućeg granta "Podrška tehničkog kulturi i inovatorstv u Bosni i Hercegovini" za 2023. godinu.
11.02.2024. u 22:29
get url
text

VEZANI TEKST - Bh. inovatori u Nurnbergu osvojili zlato, srebro i dvije bronze

Po 4.000 maraka dobili su Stručno naučno udruženje "Centar za obrazovnu tehnologiju RS" iz Bijeljine (platforma za stručno usavršavanje i unapređivanje digitalnih kompletencija nastavnika), Srednja šklola "Kreševo" (IT laboratorija budućnosti), Osnovna škola "Kiseljak" (poticanje inovatorstva u osnovnoškolskom obrazovanju kroz razvoj STEAM kompetencija učenika), Univerzitet Vitez (STEM učionica robotike i programiranja), Hasnija Kapić iz Cazina (Cnc mašina za rezanje stiropola), Richmond Park International Primary School Tuzla (Hubbit lab), Katarina Ponjavić (pametni uređaj za zbrinjavanje medicinskog ingektivnog otpada), Amra Halilović (sistem za smanjenje izloženosti parazitskim infekcijama u području i zemljama s visokom stopom siromaštva), Asocijacija inovatora BiH (inovacije kao pokretač razvoja), Institit za generičke resurse, Univerzitet u Banjoj Luci (upotrteba nuklearne energije u selekciji biljaka), i Udruženje građana Asocijacija mladih i studeneta JUVENIS Banja Luka (Belnovative Hackathon).

Emsad Halilović iz Sarajeva dobio je 4.500 maraka za uspostavljanje prirodne drenaže žući kod pacijenata s uznapredovalim karcinomom glave pankreasa i karcinomom glavnog žučnog kanala.

Po 5.000 maraka dobili su Univerzitet Džemal Bijedić (istražvanje agroturističke ponude BiH i mogućnosti uvezivanja u zatvoreni sistem ponude proizvoda, usluga i promocije) te Sulejman Mandalović iz Živinica (novi način iskorištavanja hidropotencijala za proizvodnju zelene energije).

Po 7.000 maraka dobili su Srednja škola 28. juli iz Istočnog Sarajeva (podrška za unaprijeđenje rada laboratorijske inovatorske sekcije) i Instut za generičko inženjerstvo i biotehmologiju iz Sarajeva (izrada prototipa in vitro dijagnostičkog sredstva za labaratorijsku primjenu u neinvazivnom skriningu karcinoma prostate).

Zakladi za inovacijski i tehnološki razvitak iz Mostara (Mech Challenge) dodijeljeno je 7.500 maraka.

Udruženje građana Radio Klub iz Tuzle (promicijanje radio amaterizma među mladima) dobio je 8.000 maraka, a Udruženje studenata i mladih Optimus iz Banje Luke (digitalna tržnica-tezga) 9.000.

Najviše novca, po 10.000 maraka dobili su Mašinski fakultet iz Ističnog Sarajeva (izrada i evealuacija inovativnih projekata proisteklih iz saradnje s privredom) te Sveučilište u Mostaru (integracije inovatorstva i istraživačke prakse razvojem STEM disciplina).

Sredstva za tekući grant u iznosu od 117.000 KM predviđena su u budžetu Ministarstva civilnih poslova BiH za 2023. godinu.

Korisnik sradstava dužan je Ministarstvu dostaviti Izvještaj o implementaciji projekta i opravdati namjenski utrošak dodijeljenih sredstava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.