open-navfaktor-logo
search
Utvrđene nepravilnosti
Inspekcija oduzela 13 hiljada litara dizela od jednog prometnika naftnim derivatima
U pojačanim inspekcijskim nadzorima nad formiranjem cijena i marži shodno odlukama Vlade FBiH, Federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove je od početka 2022. godine izvršio 184 inspekcijska nadzora, u kojima je utvrđeno 105 nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 206 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 230.350 KM. 
23.03.2022. u 11:38
get url
text

Zbog utvrđenih nepravilnosti, kod jednog prometnika naftnih derivata van prometa je stavljeno i oduzeto 13.000 litara dizela. 

Federalni inspektori izvršili su i 88 kontrolnih nadzora u svrhu praćenja i održavanja stanja u skladu sa mjerama propisanim odlukama Vlade Federacije BiH.

- Ukupan raspoloživi broj federalnih tržišnih, turističko-ugostiteljskih inspektora (12) od početka marta prioritetno je usmjeren na kontrolu benzinskih pumpi po zahtjevima i informacijama Federalnog ministarstva trgovine o povećanju cijena goriva i prijavama potrošača. Federalni tržišni inspektori također kontinuirano vrše i kontrole formiranja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda s liste od 17 proizvoda obuhvaćenih Odlukom Vlade FBiH.

Iako je još uvijek velik procenat privrednih subjekata kod kojih se bilježe nepravilnosti (57 posto), inspektori evidentiraju i značajan broj slučajeva smanjivanja ranije povećanih cijena. Osim globalnog povećanja cijena sirovina i proizvoda iz uvoza, poskupljenjima i nestašicama u FBiH, nažalost, doprinosi i prevelika potražnja usljed straha građana od nestašice i poskupljenja, zbog čega i apelujemo na građane da ne gomilaju zalihe i na taj način i sami doprinesu stabilizaciji tržišta - saopćio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.

Kako navode iz FUZIP-a uzimajući u obzir ograničen broj federalnih inspektora koji su kontinuirano prisutni na području cijele FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove obratila se i kantonalnim inspekcijskim organima za podršku po zaduženjima iz Zaključka Vlade Federacije BiH i implementaciji važećih odluka Vlade.

- Prema zaprimljenim nepotpunim podacima kantonalnih inspekcijskih organa za izvještajni period januar-februar 2022. godine, kantonalni inspektori izvršili su 319 inspekcijskih nadzora nad formiranjem veleprodajnih i maloprodajnih cijena uglavnom kod značajnijih poslovnih subjekata, veletrgovaca, kao i kod svih većih trgovaca na malo, u okviru kojih su evidentirali nepravilnosti za koje je predviđeno izdavanje 92 prekršajna naloga s finansijskim teretom od 56.350,00 KM, te donijeli 33 upravne mjere - rješenja o otklanjanju nedostataka. Prema dostavljenim podacima kantonalnih inspekcija za mjesec januar i februar 2022. godine, udio odstupanja od maksimalne visine marži utvrđen je kod 39 posto kontrolisanih subjekata – navode.

Rezultati federalne i kantonalnih inspekcija na području FBiH od početka 2022. godine do 20. marta 2022. godine govore da je izvršeno  467 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrđene nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 298 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim teretom od 286.700,00 KM.

Kontrole se provode u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, a kazne su propisane članom 14. Zakona u rasponu od 1.000 KM do 10.000 KM za pravno lice, od 250 KM do 2.500 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 500 KM do 1.500 KM za fizičko lice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.