open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Inspekcija utvrdila nepravilnosti prilikom prijema zaposlenika u školu Šip
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo utvrdila je nekoliko nepravilnosti prilikom prijema u radni odnos nakon raspisanog javnog konkursa za prijem 27 radnika u Javnoj ustanovi Osnovna škola Šip Sarajevo.
22.04.2022. u 07:51
get url
text

- Inspektorat rada, zaštite na radu i socijalne zaštite, Inspekcija rada, zaprimila je od Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo zahtjev za vršenje inspekcijskog nadzora kod poslodavca Javna ustanova Osnovna škola Šip. Krajem decembra ova ustanova raspisala je javni oglas za popunu 27 upražnjenih radnih mjesta.

S tim u vezi ranije je izvršen inspekcijski nadzor u vezi s načinom formiranja Komisije za izbor kandidata po predmetnom javnom oglasu te je postupajući inspektor rada utvrdio određene nepravilnosti zbog kojih je je poslodavca rješenjem upozorio na obavezu pravilne primjene članova Pravilnika sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama čiji je osnivač KS.

Poslodavac je upozoren i na obavezu usklađivanja Pravilnika o radu sa odredbama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS – navodi se u odgovoru na zastupničko pitanje Jasmine Biščević-Tokić u Skupštini Kantona Sarajevo.

Kako se navodi u odgovoru zastupnici utvrđene su nepravilnosti prilikom bodovanja kandidata zbog čega je postupajući inspektor rada prema poslodavcu djelovao rješenjima na osnovu kojih je JU OŠ Šip otklonila utvrđene nepravilnosti, te se umjesto do tada prvorangirane za radno mjesto nastavnik vjeronauke nakon ponovljenog bodovanja našla druga osoba sa spiska sa kojom još nije sklopljen ugovor o radu jer se čeka odluka Školskog odbora po uloženom prigovoru za to radno mjesto.

- U momentu kontrole prema izjavi osobe prisutne nadzoru te uvidom u predočene ugovore o radu konkursna procedura po ovom javnom oglasu je okončana za sva radna mjesta izuzev za radna mjesta pedagog i nastavnik vjeronauke – navodi se.

Također, uložen je prigovor jednog kandidata za mjesto pedagoga, te se čeka odluka Školskog odbora.

- Prema izjavi direktora tačni su navodi da je u toku procedure bilo određenih propusta te da je bilo kandidata koji su dostavili urednu dokumentaciju o pripadnosti boračkoj populaciji, u skladu sa Uredbom o jedinstvenim kriterijima i pravilima zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica u institucijama KS, Gradu Sarajevo i općinama u KS, a da nisu po tom osnovu bodovani – navodi se u odgovoru na zastupničko pitanje.

Jedna od kandidatkinja koja je konkurisala za radno mjesto nastavnik kulture življenja nije dobila potrebne bodove na osnovu vremena provedenog u evidenciji nezaposlenih nakon stjecanja školske spreme za predmetno radno mjesto predviđeno pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta te je imenovanoj trebalo biti dodijeljeno 5,4 bodova, a ne 2,28 bodova kako je to prvobitno komisija bodovala.

Utvrđeno je da je komisija napravila i propuste u bodovanju još jedne kandidatkinje.

- Direktor je na zapisnik izjavio i da je evidentno da je bilo određenih grešaka prilikom bodovanja određenih kandidata, ali da se to ne može podvesti pod manipulaciju, te da odgovorno tvrdi da nije bilo kandidata koji su dostavili dokaze da ostvaruju dodatna prava, a da po tom osnovu nisu bodovani – navodi se u odgovoru.

Inspektori su, kako navode, poduzeli određene zakonom predviđene mjere. Nakon poduzetih mjera komisija je ponovo bodovala kandidatkinje i otklonila greške u bodovanju, te se još čeka odluka Školskog odbora za dva radna mjesta koja su bila sporna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.