open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Inspekciji naloženo da provjeri jesu li Opća bolnica i KCUS stavili na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta
Anis Krivić, vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo na press konferenciji nakon cjelodnevne vanredne sjednice u Vladi KS, kazao je kako je Kantonalnoj upravi za inspekcijeske poslove KS naloženo da obavi inspekcijski nadzor u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", kako bi se provjerilo da li je bolnica stavila na raspolaganje 30 posto bolničkih kapaciteta za liječenje pacijenata pozitivnih na koronavirus. 
29.10.2020. u 17:49
get url
text

- Zadužuje se KUIP, da nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, bez odlaganja izvijesti Vladu KS o izvršenom nadzoru. Rok za izvršenje ove mjere je odmah. Poziva se Federalna uprava za inspekcijske poslove da uz prisustvo dva predstavnika Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS obavi inspekcijski nadzor u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), provjeri da li su na raspolaganje stavljeni bolnički kapaciteti, odnosno 30 posto od ukupnog broja kreveta za bolničko liječenje Covid-suspektivnih pacijenata. Rok za izdršenje ove naredbe je odmah - kazao je Krivić.

Vršilac dužnosti premijera KS, između ostalog, kazao je Zavodu za zdravstveno osiguranje KS naloženo da sa certificiranim laboratorijama na području Kantona Sarajevo ugovori testiranje na COVID-19 prikupljenih uzoraka iz Domova zdravlja KS, sa dostavljanjem rezultata najkasnije 24 sata.

- Prikupljeni uzorci izvan raspoloživih kapaciteta laboratorija javnih zdravstvenih ustanova će se ravnomjerno distribuirati certificiranim laboratorijama sa kojima je ZZO KS zaključio ugovor.

Nalaže se svim javnim zdravstvenim ustanovama u KS, osim ustanova bolničkog nivoa, da u roku od 24 sata Ministarstvu zdravstva KS dostave spisak uposlenih doktora specijalista u ustanovi, sa ciljem njihovog angažovanja u ustanovama bolničkog liječenja u KS u slučaju opravdane potrebe. 

- Zadužuje se JU Služba za zapošljavanje KS da u roku od 24 sata Kriznom štabu Ministarstva zdravstva KS i Vladi KS dostavi pregled raspoloživog medicinskog kadra po struci i nivou stručne spreme. Zadužuje se JU Služba za zapošljavanja KS da u saradnji sa nadležnim zdravstvenim komorama KS, javnim pozivom se obrati svim penzionisanim zdravstvenim radnicima u KS visoke stručne spreme, te da se jave JU Služba za zapošljavanje KS sa ciljem njihove evidencije i po potrebi angažovanja za potrebe liječenja Covid-pacijenata u KS - istakao je Krivić.

Javna ustanova Zavoda za javno zdravstvo dužna je da u roku od 24 donese posebne mjere za postupanje sa medicinskim radnicima koji imaju sumnju na zarazu ili su imali bliski kontakt sa zaraženom osobom.

- U slučaju pogoršanja situacije i popunjavanja bolničkih kapaciteta angažovat će se i kapacitet i privatnih zdravstvenih ustanova. Vlada KS će osigurati liste tih ustanova sa rasploživim kapacitetima i kadrom u roku sedam dana - kazao je Krivić.

ZZO KS dužan je da izvrši nabavku 2.000 kutija antivirotika, kroz interventni uvoz koji će se primjenjivati prema protokolu liječenja Radne grupe KS.

Vlada KS će na prijedlog Kriznog štaba osigurati dodatnu opremu javnim zdravstvenim ustanovama, a Uprava civilne zaštite KS dužna je da angažuje raspoložive kapacitete za dezinfekciju zdravstvenih ustanova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.