open-navfaktor-logo
search
Diplomatija
Inspekcijski nadzor o imenovanju ambasadorice zatražio zamjenik Brkić, a ne MVPBiH
Nesporazum u vezi s adresom s koje je prijava poslana nastao je u internoj komunikaciji unutar Ministarstva
22.11.2019. u 20:08
get url
text

Inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja ambasadorice BiH u Republici Češkoj Martine Mlinarević zatražio je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, a ne ministar, niti Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Zamjenik ministra je dopis Upravnom inspektoratu Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor sačinio u skladu sa svojim ingerencijama, ali se radi o njegovoj ličnoj inicijativi.

Ministarstvo je u slučaju ovog imenovanja postupilo po odluci Predsjedništva BiH o imenovanju ambasadora, čija je to isključiva ustavna nadležnost. MVPBiH smatra da nijedna institucija nema nadležnost da onemogućava ili usporava Predsjedništvo BiH u izvršavanju svojih obaveza u skladu sa Ustavom BiH.

Nakon svih provedenih procedura ambasadorica Martina Mlinarević dobila je agreman od Republike Češke, a po pitanju nesaglasnosti njenog stepena obrazovanja i Pravilnika o sistematizaciji u MVPBiH sačinjena je zabilješka koja je dostavljena Predsjedništvu BiH.

Nesporazum u vezi s adresom s koje je prijava poslana nastao je u internoj komunikaciji unutar Ministarstva, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVPBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.