open-navfaktor-logo
search
Radi se na sanaciji
Inspekcijski nadzor u ArcelorMittalu: Proizvodnja obustavljena, Čeličana zagadila rijeku Bosnu
U inspekcijskom nadzoru Federalnog vodnog inspektorata u privrednom društvu ArcelorMittal d.o.o. koji je započet jučer ujutro nakon zaprimljene dojave aktivista za zaštitu rijeke Bosne, utvrđeno je da je do incidenta došlo usljed izlijevanja otpadnih voda iz predtretmanskog kanala za pročišćavanje otpadnih voda u pogonu "Čeličana", iz još neutvrđenih razloga.
01.02.2023. u 14:56
get url
text

FOTO: FUZIP

Proizvodnja u pogonu je odmah obustavljena, a preduzeće od jučer poduzima mjere na sanaciji kanala, koje nadgleda glavni federalni vodni inspektor. U toku dana je predviđeno probno puštanje proizvodnje, kako bi se utvrdila uspješnost sanacije.

VEZANI TEKST - Agencija za vodno područje Save: Uzorci vode iz rijeke Bosne poslani na analizu

Trenutno je iz kanala vidljiv trag netretirane otpadne vode koja je zaostala u cijevima ili zemlji, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP).

U jutarnjim satima je, kako dodaju, izvršen obilazak vodotoka rijeke Bosne nizvodno od mjesta nastanka incidenta do Zavidovića, a u kontroli nije uočen pomor ribe.

Glavni federalni vodni inspektor ostaje prisutan na terenu do potvrde sanacije kvara i uspostavljanja proizvodnje, a Federalna uprava za inspekcijske poslove će nastaviti blagovremeno obavještavati javnost o toku i ishodu inspekcijskog nadzora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.