open-navfaktor-logo
search
Saopćila Agencija
Inspektori na terenu: Naređeno povlačanje ovih flaširanih voda i u Kantonu Sarajevo
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine zaprimila je danas - 22. decembra, povratnu informaciju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS o mjerama poduzetim u skladu s preporukom Agencije za sigurnost hrane BiH za praćenje stanja u području prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda.
22.12.2022. u 17:20
get url
text

Kontrolama koje su proveli inspektori na tržištu KS u prometu su zatečene sljedeće vode, koje ne posjeduju Rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda:

- Prirodna negazirana voda Alkaline,

- Ivorell gazirana mineralna voda,

- Fructal First Alkaline water, stolna voda bez ugljikovog dioksida i

- Bistrica prirodna izvorska voda.

Shodno utvrđenoj neusklađenosti, izdano je rješenje mjerodavne inspekcije za povlačenje navedene vode iz prometa kod subjekata kontrole do pribavljanja rješenja za prometovanje vodama izdanog od Agencije.

Prema informaciji Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, tokom kontrola na tržištu nisu zatečene vode koje su mikrobiološki neispravne.

Agencija za sigurnost hrane BiH dostavila je sve raspoložive informacije mjerodavnim inspekcijskim tijelima u našoj zemlji.

Shodno članku 8., stavak (1) Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama ("Službeni glasnik BiH", br. 26/10 i 32/12), svu prirodnu mineralnu i prirodnu izvorsku vodu, koja se stavlja na tržište u BiH, mora priznati Povjerenstvo za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda i mora imati Rješenje koje izdaje Agencija da je proizvedena, uskladištena i stavljena u promet u skladu sa odredbama ovog Pravilnika, stoji na zvaničnoj stranici Agencije za sigurnost hrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.