open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Inspektori pozivaju građane da pomognu: Za nezakonito podizanje cijena kažnjeno 29 firmi
Kantonalni tržišno-turistički inspektori u Kantonu Sarajevo, provode pojačane kontrole kretanja cijena na tržištu, u skladu sa odlukama Vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo o mjerama neposredne kontrole cijena u odnosu na propisane marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, kao i naftu i naftne derivate.
09.03.2022. u 08:44
get url
text

Prema podacima Inspektorata tržišno-turističke inspekcije, tokom februara 2022. godine u odnosu na primjenu Zakona o kontroli cijena, te odluka Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice, druge proizvode, te naftu i naftne derivate, izvršeno je ukupno 57 inspekcijskih nadzora, te je radi utvrđenih nepravilnosti izdato 29 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 14.200 maraka.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS ističu da inspekcije radi na uspostavljanja discipline u primjeni propisa, a s krajnjim interesom zaštite potrošača KS.

- Od navedenog broja izrečenih prekršajnih naloga njih 18 se odnosilo na kršenje odluka Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole cijena u odnosu na propisane marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, kao i naftu i naftne derivate, te dva na Odluku o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda od interesa za KS, utvrđivanjem marži, a ostatak se odnosi na nepridržavanje drugih odredaba Zakona o kontroli cijena FBiH – rečeno je iz KUIP-a za Fenu.

Podsjećaju da su pravne i fizičke osobe obavezne utvrditi i primjenjivati marže tako da ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. decembra 2020. godine.

- Ova obaveza odnosi se na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto mliječne masti, svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljnu mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun – navode iz KUIP-a.

Pored toga, dodaju da je privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,06 KM po litru derivata, te se privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM po litru derivata.

Pozivaju sve subjekte nadzora, a posebno velike trgovačke centre na strogo poštivanje Zakona o unutrašnjoj trgovini, Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o kontroli cijena, kao i navedenih odluka, s obzirom na to da će se za svaku utvrđenu nepravilnost i nezakonitost i dalje djelovati represivno, odnosno izdavanjem prekršajnih naloga.

- I građane KS pozivamo da sva eventualna odstupanja i promjene cijena prijave nadležnom inspektoratu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS – poručili su.

Za nepridržavanje donesenih mjera Zakon o kontroli cijena predviđa novčanu kaznu za pravna lica u iznosu od 1.000 KM do 10.000,00 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 250 KM do 2.500 KM, te od 500 do 1.500 KM za fizičko lice koje ima registrovanu djelatnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.