open-navfaktor-logo
search
Vještačka kriza
Inspektori provjeravaju trgovine u SBK: Namjerno sklanjaju brašno u skladišta
Krize oko nestašice osnovnih prehrambenih proizvoda u Srednjobosanskom kantonu nema, kazao je danas kantonalni premijer Tahir Lendo, dodavši kako se krizna situacija vještački kreira.
03.03.2022. u 15:16
get url
text

Inspekcije su, kaže kantonalni premijer, na terenu i dat im je nalog da kontroliraju skladišta.

- Moja je poruka da smo dali naloge inspekcijama da pregledaju sve privredne subjekte, odnosno trgovine. Treba pregledati sva skladišta, nije istina da nema proizvoda u trgovinama. Vještački se, čini mi se, sklanjaju brašno i vitalni prehrambeni proizvodi. Zna se lista od 17 prehrambenih artikala oko čijih se marži izjasnila i Vlada FBiH. Inspekcije će obavljati još jače kontrole, nećemo dozvoliti da se u magazama drži brašno, a da ga nema na policama - rekao je Lendo.

On je dodao kako treba poslušati informacije dobavljača, koji kažu da brašna ima dovoljno.

Najbolje je u ovom trenutku, poručio je Lendo građanima, uložiti u proljetnu sjetvu.

- Moja sugestija je da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zajedno s općinama, usaglasi programe i da pošaljemo poruku građanima koji imaju zemljište, da ove godine uložimo u proljetnu sjetvu i imamo vlastiti proizvod. To je glavna poruka, a mi ćemo s aspekta tih programa tražiti da se općine i Ministarstvo angažiraju u nabavci sjemena, subvencioniranju goriva, sve s ciljem što bolje pripreme za proljetnu sjetvu - kazao je Lendo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.