open-navfaktor-logo
search
Izmjena Pravilnika
Inspektori SIPA-e dobijaju telefone od jednu KM
Agencija za istragu i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) nakon što Vijeće ministara BiH izmijeni Pravilnik o korištenju telefona moći će svojim inpektorima nabaviti mobilne telefone u vrijednosti od po jednu marku, saznaje Capital.
29.08.2023. u 21:01
get url
text

U Inicijativi o dopuni Pravilnika o korištenju telefona dostavljenoj na razmatranje i usvajanje Vijeću ministara predviđa se dodatni stav koji se odnosi na SIPA-u.

- U članu 5. dodaje se stav koji kaže da Agencija  za istragu i zaštitu BiH može nabaviti mobilne aparate od operatera u vrijednosti od po jednu KM u svrhu njihovog uključivanja u jedinstvenu VPN (Virtual Private Network) mrežu - navodi se u prijedlogu, piše Capital.

Prema važećem Pravilniku o korištenju telefona koji je Vijeće ministara usvojilo početkom augusta 2019. godine drastično je srezan iznos sredstava koje SIPA može iskoristiti za troškove korištenja službenih fiksnih telefona.

- Državna agencija za istrage i zaštitu imala je maksimalni godišnji iznos troškova korištenja službenih fiksnih telefona u visini od 180.000 KM. Taj iznos zamjenjuje se iznosom od 130.000 KM - navodi se u važećem Pravilniku o korištenja telefona u institucijama BiH.

Interesantno je da je Vijeće ministara još 16. marta ove godine donijelo Zaključak kojim je zadužio Ministarstvo finansija i trezora da pripremi prijedlog dopuna Pravilnika o korištenju telefona i dostavi ga na razmatranje i usvajanje.

Prijedlog dopuna tog Pravilnika tek od jučer je dostupan javnosti na platformi e-konsultacije. Prije upućivanja Pravilnika pred Vijeće ministara na usvajanje, precizira se u obrazloženju, bit će pribavljena mišljenja Kancelarije za zakonodavstvo Vijeća ministara i Sektora za budžet Ministarstva finansija i trezora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.