open-navfaktor-logo
search
Kontrole
Inspektori u KS na radnom mjestu zatekli 3.000 radnika na Dan nezavisnosti BiH
Inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su tokom državnog praznika - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, vršili pojačane inspekcijske nadzore, većinom kod poslodavaca koji se bave trgovinom i ugostiteljstvom, a osim njih nadzorima su bili obuhvaćeni i veći trgovački lanci, hipermarketi, kao i privatne ustanove socijalne zaštite.
07.03.2022. u 15:09
get url
text

Kako je rečeno za Fenu, kod kontrolisanih subjekata nadzora koji obavljaju djelatnost na području Kantona Sarajevo na dan praznika je, prema preliminarnim pokazateljima, bilo radno angažovano oko 3.000 radnika.

- Inspektori su poslodavcima naložili da po isplati plaće za mart 2022. godine dostave dokaz o uvećanju plaće svim uposlenicima, kojima je dan državnog praznika bio radni. U slučaju nedostavljanja navedene dokumentacije inspektori će poduzeti mjere u skladu sa zakonom - kazali su.

Ističu da će u slučaju zaprimanja prijava kontrola neuvećanja plaće radnicima koji su radili na dan praznika biti nastavljena i u predstojećem periodu.

Također napominju da su svi poslodavci kontrolisani tokom novogodišnjih praznika, kada je u postupku inspekcijskih kontrola evidentirano više od 3.500 radnika, dostavili dokaze o uvećanju plaće radnicima koji su radili za novogodišnje praznike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.