open-navfaktor-logo
search
Donesena instrukcija
Institucije BiH na privremenom finansiranju, kada će dobiti budžet
S obzirom na to da nema državnog budžeta, institucije Bosne i Hercegovine su od početka godine na privremenom finansiranju, što znači da nema nikakvih novih projekata i da se novac može trošiti samo za tekuće rashode i to u iznosu koji je bio na raspolaganju u prvom kvartalu prošle godine.
24.01.2024. u 08:30
get url
text

VEZANI TEKST - Spreman budžet BiH za iduću godinu u istom iznosu kao ovogodišnji, ali...

Instrukciju o privremenom finansiranju za prvi kvartal ove godine donio je ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić, u skladu sa odredbama Zakona o finansiranju institucija BIH koje je ranije nametnuo visoki predstavnik i po kojim ministar donosi odluku o privremenom finansiranju ako do kraja godine Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji budžet za narednu godinu.

Instrukcija Srđana Amidžića objavljena je na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH, ali nije vidljiva na naslovnoj stranici već u odjeljku važni dokumenti i pododjeljku instrukcije za institucije.

Prema instrukciji, za finansiranje institucija BiH za prva tri mjeseca ove godine odobravaju se sredstva u iznosu od oko 328,8 miliona KM.

Privremeno finansiranje bit će na snazi dok ne bude usvojen budžet i ne bi bilo prvi put da traje cijelu godinu.

Nakon posljednjeg sastanka stranaka vladajuće državne koalicije (SNSD, HDZ i "Trojka")  održanog u Laktašima saopćeno je da je dogovoreno da bude usvojen budžet veći za 40 miliona KM od prošlogodišnjeg.

VEZANI TEKST - "Dogovor" iz Laktaša: Uplata 40 miliona KM u budžet BiH je obaveza Centralne banke, cilja li Dodik devizne rezerve

Prethodno Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine mora donijeti novi trogodišnji Globalni fiskalni okvir, što je preduvjet za izradu nacrta budžeta, koji potom iz Ministarstva finansija i trezora BiH ide u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, potom u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i na kraju mora proći oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Fiskalno vijeće se sastalo tek jučer. Njega čine predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, premijeri FBiH i RS-a, te ministri finansija BiH i entiteta. Na sjednici jučer je odlučeno da će budžet za finansiranje institucija BiH biti povećan za 40 miliona KM i iznosit će nešto više od 1,35 milijardi KM.

Muhamed Hasanović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, nedavno je izjavio da vjeruje da će BiH "nekad do kraja februara" imati budžet.

Njegovu, kao i izjavu ministra Amidžića nismo uspjeli dobiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.