open-navfaktor-logo
search
Traže iz tekuće rezerve
Institucije BiH u problemu: Služba za zajedničke poslove ne može platiti struju za mart
Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine zatražila je 600.000 KM iz tekuće rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine jer, između ostalog, nije u mogućnosti platiti račun za struju za mart.
12.04.2022. u 13:39
get url
text

Osim za struju, neophodno im je 400.000 KM kako bi platili dospjele, a neplaćene fakture za lož ulje, te 60.000 KM za druge komunalne usluge, informacije su koje se mogu vidjeti na web platformi institucija BiH "e-Konsultacije".

VEZANI TEKST - Traže novac iz tekuće rezerve zbog problema s grijanjem institucija BiH, zašto nisu na vrijeme nabavili lož ulje

Ova služba je i prošli mjesec zatražila 1,5 miliona KM iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH kako bi kupila lož ulje, potrebno za grijanje institucija, i ostale energente. Prethodno su dva dana bez grijanja bile zgrada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Zgrada prijateljstva između Grčke i BiH jer su dobavljači lož ulja odustali od ugovora zbog naglog skoka cijena goriva.

I Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je pripremilo odluku kojom traže 300.000 KM tekuće rezerve budžeta institucija BiH također za nabavku električne energije od aprila do juna za objekte ovog ministarstva i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kako ne bi došli u poziciju da ne mogu platiti račune.

U prijedlogu odluke koja treba ići ka Vijeću ministara Bosne i Hercegovine obrazložili su da su porasle cijene energenata, a otežavajuća okolnost je i što su institucije BiH na privremenom finasniranju, što znači da raspolažu novcem kojeg su imali 2020. godine, kada su cijene bile dosta niže.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.