open-navfaktor-logo
search
Neispunjeni programi za 2023.
Institucije BiH uradile vrlo malo zakona u odnosu na vlastiti plan: Otišao u penziju, nema ljudi, nema saglasnosti...
Iz dosad pristiglih odgovora na zastupničko pitanje vidljivo je da više nisu uradili nego što jesu.
AUTOR: M. R. S.
16.05.2024. u 07:36
get url
text
Zgrada PSBiH i Vijeća ministara BiH
Zgrada PSBiH i Vijeća ministara BiH
Sudeći po dosad pristiglim odgovorima, državna ministarstva i ostale institucije Bosne i Hercegovine uglavnom nisu ispunili svoje obaveze iz programa rada za prošlu godinu iako su ih sami pisali, bar kada je riječ o donošenju zakona. Obrazloženja su različita i idu od nedostatka političke saglasnosti do nedostatka kadra.
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH tako nije u prošloj godini donijelo zakon o javnom RTV sistemu, čiji ni prednacrt još nije urađen, kao ni zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja.
Kako su nedavno odgovorili na zastupničko pitanje, nisu uopće poduzete aktivnosti ni za izradu planiranog zakona o kibernetičkoj sigurnosti i sigurnosti mrežnih informacionih sistema zbog neusaglašenih stavova entiteta i neformiranja radne grupe. Nije bilo nikakvih aktivnosti ni na izradi zakona o pomorskoj plovidbi, iako je naveden u programu za prošlu godinu.
Ono što su pripremili, a nije bilo planirano su prednacrti zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u cestovnom prijevozu, te zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu.
Šta je s više od deset zakona Ministarstva pravde
Iz resora Ministarstva pravde BiH nije usvojeno više od deset planiranih zakona. Prošle je godine usvojen tek Zakon o slobodi pristupa informacijama. Iako planirani u prošloj, tek u ovoj su usvojeni izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Zakon o sprečavanju sukoba interesa.
Kako su napisali, zbog nedostatka političke saglasnosti nema planiranog zakona o postupku imenovanja u BiH. Zbog drugih prioriteta i nedostatka resursa nisu urađene izmjene Zakona o izvršnom postupku pred Sudom BiH kao ni izmjene Zakona o sudskoj policiji. Nisu usvojene ni izmjene i dopune Zakona o radu, u planu je bio novi Zakon o VSTV-u, ali su usvojene njegove izmjene i dopune dok je izrada novog odgođena. Nema ni zakona o sudovima BiH, kojeg sada zovu zakon o sudu BiH, izmjena i dopuna Zakona o Tužilaštvu BiH, o krivičnom postupku, Krivičnog zakona, zakona o Pravobranilaštvu BiH...
Od, kako navode, neplaniranih zakona uradili su izmjene i dopune Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, što je zapravo bila obaveza iz presude Ustavnog suda BiH.
Iz resora Ministarstva civilnih poslova nije usvojen nijedan od dva planirana zakona, o deminiranju i o zaštiti ličnih podataka, a nema nijednog od dva planirana zakona Ministarstva vanjskih poslova BiH. Slično je sa Ministarstvom finansija i trezora BiH koje nije uradilo zakon o budžetu za 2024. godinu, odnosno budžet, dok su izmjene i dopune Zakona o finansiranju institucija BiH prolongirane.
Od planirana dva nisu nijedan
Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH navode da nisu uradili zakon o ombudsmenu za ljudska prava jer je Parlament BiH usvojio izmjene i dopune postojećeg, a u plan su bili uvrstili izmjene Zakona o zabrani diskriminacije pa su potom konstatovali da je postojeći zakon usklađen sa EU zakonodavstvom. Iz ovog resora nisu usvojeni ni zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, zakon o Društvu Crvenog krsta BiH i zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, uz obrazloženje da nisu mogli formirati radnu grupu.
Ministarstvo sigurnosti je planiralo i završilo izradu jednog zakona, o SIPA-i, a Ministarstvo odbrane BiH nije imalo zakone u planu.
Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH planirala je, ali nije uputila zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima i nijedan od 14 planiranih pravilnika.
Uz obrazloženje da nemaju kadra i da je izrada tek u toku, Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnosti BiH još nema urađene obećane izmjene i dopune Zakona o radijacijskoj sigurnosti.
Zbog odlaska u penziju člana radne grupe i nedovoljno zaposlenih i Institut za akreditiranje BiH još nema pripremljene izmjene i dopune Zakona o akreditiranju.
Institut za mjeriteljstvo BiH u programu za prošlu godinu je imao zakon o mjeriteljstvu kojeg još nema, dok je iz procedure povučen materijal za zakon o zvaničnom vremenu u BiH.
Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH je formirala radnu grupu za zakon o zrakoplovstvu koji je bio u planu za prošlu godinu, Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja planirala je zakon o zaštiti zdravlja bilja, ali ga još nema...
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.