open-navfaktor-logo
search
Traže izvinjenje
Institut u Kanadi: Milanović i Čović u udruženom antidržavnom poduhvatu s Dodikom i Vučićem
Institut za istraživanje genocida u Kanadi (IGK) traži od predsjednika Republike Hrvatske Zoran Milanović bezuvjetno izvinjenje žrtvama genocida u Srebrenici i izvinjenje državi Bosni i Hercegovini.
03.12.2021. u 19:43
get url
text

IGK, istovremeno, najoštrije osuđuje i potpuno odbacuje sramne, anticivilizacijske izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u kojime je neljudski rekao da Srebrenica nije sveto pismo, saopćeno je iz IGK-a.

- Izjave Milanovića kojima omalovažava žrtve genocida u Srebrenici, ali i presude međunarodnih i nacionalnih sudova i mnogobrojne rezolucije i deklaracije parlamenata država širom svijeta, te UN-a, označavaju ga kao lidera hrvatske velikodržavne ideologije, koja ima cilj stvaranje velike Hrvatske na račun podjele i uništenja države BiH i posebno bošnjačkog naroda. S njim se međunarodna zajednica, a posebno Evropska unija mora posebno, hitno pozabaviti - navodi se.

VEZANI TEKST - Džaferović: Izjave Milanovića ispod su nivoa ozbiljnog državničkog ponašanja

Iz IGK-a Milanoviću poručuju "da je prošlo vrijeme velikohrvatske nadmoćnosti i nametanja 'istina' koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži".

- On treba znati da je BiH ostala državna i društvena zajednica kroz dugu svoju povijest. Za razliku od Hrvatske, BiH je imala dublju državnu i društvenu slobodu zahvaljujući svome historijskom, državnom trajanju. Zato je teško zamisliti ideju Evrope poslije zločina agresije i udruženog zločinačkog poduhvata Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, zločina koji je dubinu bosanskohercegovačke državne slobode sveo na njegov prezir države Bosne i Hercegovine - navode iz IGK-a.

U tom kontekstu ističu da je BiH stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti s različitostima "i to Milanoviću najviše smeta".

- Kao što su se patriote u i van Bosne i Hercegovine uspjeli suprotstaviti velikohrvatskom agresoru, tako će se i danas suprotstaviti Milanoviću i sličnim koji rade protiv jedne evropske države čiji društveni modus je uzela Evropska unija za svoju zajedničku egzistenciju. Milanović mora računati na one koji se neće odreći svoje države. Njegova kontinuirana antibosanska kampanja je osuđena od svih istinskih prijatelja ponosne države Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovački narodi i građani, posebno oni u Kanadi, ga preziru - navodi se u saopćenju.

IGK nadalje ukazuje na spregu Milanovića, Čovića, Dodika i Vučića u pokušaju razbijanja države Bosne i Hercegovine. 

VEZANI TEKST - Milanović ne posustaje: Prebrojava žrtve Jasenovca, Auschwitza, Srebrenice, udario i na Džaferovića

- Milanović učestvuje u Čovićevom udruženom antidržavnom, antibosanskom poduhvatu s Dodikom i Vučićem u razbijanju jedinstvene i suverene države BiH. Njegove izjave imaju samo jedan cilj sakrivanje grijeha Hrvatske u agresivnom razbijanju jedinstvene i suverene BiH. Hrvatska politika se nikada do kraja nije ogradila od razbijanja države - navode iz IGK-a.

IGK smatra da "Milanovićeve izjave jasno govore da on, kao predsjednik Hrvatske, stoji iza najnovije reinkarnacije politike iz devedesetih godina, politike koja je uspostavila paradržavu u suverenoj i međunardno priznatoj državi Bosni i Hercegovini, takozvanu "Hrvatsku republiku Herceg Bosnu", koja je pravosnažno osuđena od Haškog tribunala" - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.