open-navfaktor-logo
search
Pogoršana situacija
Institut u RS-u: Moguće nove mjere, vraćanje na stare ili pooštravanje postojećih
U zavisnosti od daljeg razvoja epidemiološke situacije u RS-u u vezi sa koronavirusom, a koja je pogoršana u posljednjih sedam dana, moguće je uvođenje novih mjera u ovom entitetu, vraćanje starih ili pooštravanje postojećih.
06.07.2020. u 12:10
get url
text

- Ako epidemiološka situacija bude išla ka lošijoj slici, Institut će predložiti ili nove mjere, vraćanje na stare ili pooštravanje postojećih. Sve zavisi kako će se epidemiološka situacija razvijati, ona je "živ organizam", mijenja se. Sav akcenat je na lokalnoj zajednici. Oni mogu bez problema uvesti oštrije mjere nego što je to propisao štab na nivou RS-a ili mogu da uvedu nove mjere - kazao je danas v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Navedeno je da su se iz Instituta obratili svim epdimiolozima u RS-u da urade detaljniju analizu u lokalnim zajednicama i da se vidi šta su bili kritični momenti, te najveći rizik u narednom periodu, kao i šta bi trebalo od mjera pojačati. S obzirom na to da danas istječe rok ranije donesenih zaključaka i mjera, tokom ove sedmice se očekuje odluka o novim.

Zeljković je istakao i da nema podataka o tome koliko je od novozaraženih, virus dobilo u ugostiteljskom objektu, ali i da će odluke o eventualnom zatvaranuju ugostiteljskih objekata procijeniti i donositi struka.

- I pored svih naših apela, došlo je do pogoršanja u određenim lokalnim zajednicama zbog nepoštovanja mjera, distance i nošenja maski - rekao je Zeljković.

On je naveo da su u aprila i martu bile mnogo restriktivnije mjere i bolja disciplina, a sada se blažim mjerama dešava se mnogo lošija disciplina građana.

- Jedan asiptomatski slučaj je dovoljan da zarazi cijelu grupu - kazao je Zeljković.

On je poručio da Institut trenutno ima dovoljno testova i da se oni kontinuirano nabavljaju.

- Testiranje nije smanjeno, imamo više nego dovoljno uzoraka na dnevnom nivou - dodao je.

Što se tiče karantina, istakao je da u ovom trenutku nema potrebe za njihovim ponovnim otvaranjem, kao i da je 90 posto novozaraženih u RS-u blaže kliničke slike, a manje od pet procenata je sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom.

- Međutim, to se mijenja na dnevnom nivou - kazao je Zeljković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.