open-navfaktor-logo
search
Publikacija od izuzetne važnosti
Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti: Uskoro promocija knjige o ulozi SR Jugoslavije u agresiji na BiH
AUTOR: Autor: Faktor
12.04.2024. u 15:13
get url
text
Masakr na Markalama samo je jedan od zločina počinjenih u agresiji na BiH
Masakr na Markalama samo je jedan od zločina počinjenih u agresiji na BiH
Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu krajem mjeseca planira promociju djela koje je rezultat višegodišnjeg naučnog istraživanja o ulozi Savezne Republike Jugoslavije u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu.
Knjiga pod naslovom "Dekodiranje Agresije: Vrhovni savjet odbrane Savezne Republike Jugoslavije i rat protiv Republike Bosne i Hercegovine", čiji su autori Muamer Džananović, Hikmet Karčić, Emir Suljagić i Sead Turčalo, predstavlja zajednički rezultat rada tri obrazovno-naučne ustanove: Memorijalni centar Srebrenica, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.
- Ova publikacija je od izuzetne važnosti jer pruža detaljan uvid u srbijanske državne mehanizme i odluke koje su doveli do agresije i zločina, pružajući neophodnu perspektivu za razumijevanje dinamike agresije protiv Bosne i Hercegovine.
Uvidom u navedenu publikaciju, široj javnosti će biti jasnije zbog čega je toliki otpor vlasti u manjem bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj i samoj Republici Srbiji prema navedenoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici - saopćili su iz Instituta.
Pozivaju međunarodnu zajednicu i širu javnost da pruže podršku i pažnju kako ovoj važnoj Rezoluciji, tako i nadolazećoj publikaciji, koja zajedno sa Rezolucijom predstavlja važan korak u borbi protiv negiranja i revizionizma.
Kažu da s velikom pažnjom i podrškom prate inicijativu za usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.
- Kroz svoj opus poslova, Institut igra ključnu ulogu u naučnim istraživanjima koja doprinose razumijevanju i dokumentovanju istine o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava - zaključili su u saopćenju. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.