open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Institut za javno zdravstvo RS-a donio preporuke za nastavu u novoj školskoj godini
Institut za javno zdravstvo RS-a uputio je Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a preporuke za sve predškolske i školske ustanove te đačke domove u vezi sa organizacijom nastave u novoj školskoj godini, a u skladu sa epidemiološkom situacijom kada je COVID-19 u pitanju.
31.08.2022. u 14:13
get url
text

- U slučaju pojave simptoma respiratorne infekcije ili potvrđenog testa na COVID-19, učenik ili nastavnik ne može prisustvovati nastavi niti boraviti u školi, o čemu škole moraju striktno voditi računa - saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo.

Ukoliko se potvrdi COVID-19 kod učenika ili nastavnika, nije neophodno da ostali učenici iz istog odjeljenja ili nastavnici prekidaju nastavu, nego treba da smanje kontakte, naročito sa starijim osobama i osobama sa hroničnim bolestima. Ukoliko dobiju simptome, tada se isključuju iz nastave s obzirom da podliježu izolaciji, uz preporuku da se jave izabranom ljekaru porodične medicine.

- U ovom momentu nije obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, što važi i za škole - navode iz Instituta

Preporučuje se da se prostorije u školama često provjetravaju, da se redovno provode pooštrene mjere lične i kolektivne higijene, te da se fizičko vaspitanje održava na otvorenom kada god to okolnosti i vrijeme dozvoljavaju.

Iste mjere preporučene su i za predškolske ustanove.

Kada su u pitanju đački domovi, iz Instituta navode da je potrebno voditi računa da zaposleni ne dolaze na posao ukoliko imaju simptome, a da se učenici tokom boravka u ovim ustanovama, ukoliko dobiju simptome, pravovremeno javljaju ljekarima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.