open-navfaktor-logo
search
Turistički biser
Intenzivne pripreme za turističku sezonu u Bihaću i Nacionalnom parku Una
Javno preduzeće "Nacionalni park Una" u proteklom je periodu realiziralo niz aktivnosti u okviru pripreme za predstojeću turističku sezonu. Završen je projekt asfaltiranja dijela pristupnog puta do najatraktivnije zone - Štrbačkog buka.
29.05.2021. u 12:32
get url
text

- Finansijska sredstva za ovaj projekt osigurala je Vlada Federacije BiH, putem Ministarstva za okoliš i turizam. Tako je milion maraka prebačeno na račun Nacionalnog parka Una, dok smo mi vlastitim sredstvima završili svu projektnu dokumentaciju. U ovoj fazi smo asfaltirali dionicu puta dužine 5.154 metra, te tako stigli do same završnice neophodnog projekta modernizacije i poboljšanja usluge za sve posjetitelje - kazao je direktor JP "Nacionalni park Una" Amarildo Mulić.

Ovoj fazi građevinskih radova prethodila je i izgradnja vodovodne mreže od naselja Orašac do Štrbačkog buka. Za izgradnju vodovodnog sistema Orašac - Ćelije - Štrbački buk u Nacionalnom parku Una izdvojeno je 366.000 KM, koje su obezbijedili Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Grad Bihać.

Uporedo je organizirana i opsežna ekološka akcija "Samo malo dobre volje", u okviru koje su očišćene obale i korito rijeke Une na dionici vodopad Štrbački buk - Dvoslap u dužini od 15 kilometara, uređene šetnice i drvene ograde, očišćeni pristupni put i okolni prostor Starog grada Ostrovica, te uređen most u naselju Kulen Vakuf.

- Nedavno smo za sve ono što radimo nagrađeni i priznanjem "Zvijezda turizma BiH" Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine. Izuzetno smo ponosni na to, međutim bez obzira na sva priznanja mi ne stajemo. Radimo gotovo danonoćno kako bismo našim posjetiteljima omogućili što kvalitetniju i bolju ponudu, te modernije i lakše pristupe našem turističkom biseru - dodao je direktor Mulić.

U Bihaću i Nacionalnom parku Una brojnim je dešavanjima obilježena i manifestacija "17. maj - Dan rijeke Une". Realizirane su ekološke aktivnosti djece i gradskih vrtića u Bihaću, Eko rafting u Nacionalnom parku Una, kao i tradicionalna Biciklijada "Stazama rijeke Une".

- Pedalirali smo od središta Bihaća do Štrbačkog buka, te uživali u ljepoti naše rijeke. Tim povodom smo i našem Nacionalnom parku Una poklonili i prvu Recro - bike stanicu. Inače, brojne su pogodnosti ovakve stanice, kao što je servis bicikla gdje ista posjeduje sitni alat i kompresor za zrak koji se napaja putem solarnog panela, a posjeduje i priključak za punjenje mobilnih uređaja. Cilj je naravno razvijanje cikloturizma u našem Nacionalnom parku i promocija istog - riječi su Adnana Mekića iz Brdsko-biciklističkog kluba "Daj krug".

Potvrdio je i kako će Bihać u augustu biti domaćin Balkanskog prvenstva u brdskom biciklizmu, što će biti i izvanredna turistička promocija ovog dijela BiH.

- Ugostit ćemo više od sto članova desetak nacionalnih reprezentacija, koji će u našem gradu boraviti nekoliko dana. Već pripremamo i uređujemo biciklističku stazu na usponu prema Plješevici, do naselja Zavalje - dodao je Mekić.

Brojne ekološke i druge akcije realizirala je i Turistička zajednica Grada Bihaća.

"Posebno smo ponosni na našu tradicionalnu Ekoregatu, u okviru koje smo iz čamaca očistili obale i riječni tok od Martin Broda do Bosanske Krupe. Učestvovali su svi rafteri, kajakaši, ronioci i brojni građani - volonteri, te smo tako još jednom pokazali koliko nam je stalo do naše rijeke - izjavio je direktor Gradske turističke zajednice Armin Amidžić.

U intenzivne pripreme za predstojeću turističku sezonu uključila se i Gradska uprava Bihać akcijama čišćenja i uređivanja gradskih parkova, šetališta i odmarališta u užoj gradskoj zoni, ali i planinarskih i biciklističkih staza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.