open-navfaktor-logo
search
Društvene mreže
Intenzivni cyber napadi na profile Vlade RS-a, napadačima prijeti 5 godina zatvora
U protekla 24 sata došlo je do cyber napada na profile na društvenim mrežama Vlade RS-a i njenih institucija, saopćio je danas ministar za naučno-tehonološko i visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević.
15.04.2020. u 16:23
get url
text

Ocijenio je da je došlo do "generisanja velike količine lažnih profila", a da je cilj napadača da onemogući dalje djelovanje Vlade RS-a putem tih kanala.

Ukoliko napadač uspije, nalozi će biti suspendovani.

- Činimo sve da do toga ne dođe, a obavijestili smo i Odjeljenje za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS. Imamo indicije ko bi mogao da stoji iza napada, ma vjerovatno se radi o nekim elementima inostranosti. MUP ima sve mehanizme da pokrene zvaničnu istragu o dešavanjima na društvenim mrežama – istakao je Rajčević.

On je poručio da im stoje na raspolaganju svi mehanizmi, a da je za ovo krivično djelo, odnosno računarska sabotažu, zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Najavio je istragu, te vjerovatno podizanje optužnice, te da RS ima na raspolaganju mehanizme međunarodne pomoći u ovakvim slučajevima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.