open-navfaktor-logo
search
OHR
Inzko donio odluku: Gradonačelnik Mostara se treba birati tajnim glasanjem
Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) odlučio je da se izbor gradonačelnika Mostara vrati na početak, tačnije da se prvi čovjek Grada Mostara bira tajnim glasanjem. Potvrdio je to Faktoru Salem Marić, predsjednik SDA Mostar i dopredsjedavajući gradskog vijeća Mostara.
08.02.2021. u 15:32
get url
text

To praktično znači da je Inzkova preporuka da se prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara u Gradskom vijeću, koji je bio javan, poništi te da se ponovo bira na tajnom glasanju. 

VEZANI TEKST - Koalicija za Mostar 2020: Žalimo što su se OHR i međunarodna zajednica stavili na stranu HDZ-a

Inzko navodi da se "izbor gradonačelnika mora provesti u skladu sa Statutom Grada Mostara, a naročito u skladu sa Stavom 1. člana 36. koji predvića da su izbori u Gradskom vijeću tajni ukoliko nije drugačije predviđeno ovim Statutom".

Inzko u dopisu rukovodstvu Gradskog vijeća podsjeća da su pojedini vijećnici bili protiv usvajanja zaključka o javnom glasanju za gradonačelnika, pozivajući se na njegovu odluku iz 2009. godine.

- Žalosno je to što je uprkos takvim intervencijama Gradsko vijeće ipak odlučilo podržati usvajanje zaključka i nastaviti s prvim krugom glasanja za izbor gradonačelnika, kršeći važne odredbe Statuta Grada Mostara - navodi Inzko u pismu, između ostalog.

Inzko u dopisu navodi i kako poziva Gradsko vijeće da preduzmu potrebne korake za "ispravljanja ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima se reguliraju izbori gradonačelnika Grada Mostara, uključujući i prvi krug glasanja za izbor gradonačelnika" i to u skladu sa Statutom.

U prvom krugu, pri javnom glasanju, Irma Baralija (BH blok) je "ispala" iz utrke za gradonačelničku poziciju,a u drugi krug su prošli Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) i Mario Kordić (HDZ). 

Baralija je dobila pet glasova, Kordić 14, a Guzin 11. Suzdržanih je bilo petero vijećnika. 

Iako su glasali za odluku da se gradonačelnik bira javnim glasanjem na sjednici Gradskog vijeća, očitovanje OHR-a su tražili iz BH bloka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.