open-navfaktor-logo
search
Reakcija iz OHR-a
Inzko ponovo upozorava Dodika: RS nije država, država je BiH koja se sastoji od dva entiteta
Vladavina prava nije švedski stol koji daje mogućnost izbora. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati u cijeloj BiH- rekao je on
11.01.2020. u 17:06
get url
text

Proslavljanje Dana Republike Srpske - 9. januara pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka, navedeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

OHR želi da se osvrne na sračunato pogrešne izjave i poteze, prije svega nekih organa vlasti Republike Srpske, kojima smo u posljednjih nekoliko dana svjedočili u vezi s neustavnim obilježavanjem Dana RS 9. januara.

-Proslavljanje Dana RS 9. januara pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka. Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS s Ustavom BiH te utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno- saopćeno je iz OHR.

Ponovivši da se ne protivi Danu RS ukoliko se on organizira i obilježava u skladu s postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Inzko konstatirao je da je "poštivanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju".

-Vladavina prava nije švedski stol koji daje mogućnost izbora. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati u cijeloj BiH- rekao je on.

Nadalje je istakao da je "obilježavanje Dana RS na način koji vrijeđa ili pak zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionirati".

Kako su naveli, u posljednjih nekoliko dana također smo često bili svjedoci pogrešnog predstavljanja statusa države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države.

Ustav jasno definira Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi.

-Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantirani Općim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom. Dakle upravo ono što entiteti nisu. Sukladno tome, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsjedništva Dodik. U skladu s Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko neko tvrdio suprotno- rekao je Inzko.

Stoga će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti izviješteno Vijeće sigurnosti UN.

Saopćeno je i da bez obzira na pokušaje izvrtanja činjenica o državnom pravosuđu, ono je čvrsto utemeljeno u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu.

-Ustavni sud je ključna daytonska institucija s isključivom nadležnošću za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti. Prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH u Daytonu su podržali svi i ono ostaje od ključne važnosti kada se osporavaju sami temelji Ustava. Nepoštivanje vladavine prava u slučaju neustavnog obilježavanja Dana RS devetog januara veoma je glasan argument za nastavak postojećih aranžmana- rekao je Inzko. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.