open-navfaktor-logo
search
U 15 sati
Ipak zakazana vanredna sjednica Skupštine USK, na dnevnom redu smjena Vlade
Vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, na čijem je dnevnom redu smjena postojeće i imenovanje nove Vlade Unsko-sanskog kantona, zakazana je za danas za 15 sati, potvrdio je predsjedavajući Skupštine USK i predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK Jasmin Musić.
05.12.2023. u 13:10
get url
text
Skupština USK
Skupština USK

VEZANI TEKST - Izetbegović pisao SDA-u USK: Prije konačne odluke pokušajte još jednom razgovarati s NES-om

Sjednica je zakazana nakon dogovora da novu većinu na nivou Unsko-sanskog kantona čine SDA, SDP, NiP i Pomak, umjesto dosadašnje većine koju su činili SDA, NES, DF i Stranka za BiH. Ovaj dogovor nije, bar kada je u pitanju SDA, dobio saglasnost centrale stranke. 

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, danas je uputio pismo članovima Izvršnog odbora KO SDA USK u kojem, između ostalog, navodi da je prije donošenja konačne odluke potrebno još jednom pokušati kroz razgovore sa NES-om doći do rješenja koje će sačuvati trenutnu koaliciju u USK i omogućiti nastavak formiranja jakog političkog bloka na nivou Federacije i države Bosne i Hercegovine. 

Prema dogovoru stranaka nove većine, Zikrija Duraković iz Pomaka sada treba biti novi predsjedavajući Skupštine USK, te će se ova tačka danas naći i na dnevnom redu sjednice Skupštine USK.

U novu Vladu USK kao premijer treba biti imenovan Nijaz Hušić iz SDA. Iz ove stranke trebaju biti imenovani i Zemina Kadirić kao ministrica zdravstva, Almir Tutić kao ministar za pitanja boraca, Mehmed Ćenanović kao ministar poljoprivrede i Dragan Polimanac kao ministar pravde.

Iz SDP-a trebaju biti imenovani Danko Jakšić kao ministar finansija, Adnan Habibija kao ministar unutrašnjih poslova i Denis Osmankić kao ministar obrazovanja.

Konačno, iz NiP-a kao ministar privrede treba biti imenovan Armin Kardašević, dok za ministra prostornog uređenja ide Almir Imširović. Imširović je bio u Našoj stranci koja je pak odlučila da neće biti dio nove većine u kojoj je SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.