open-navfaktor-logo
search
"Svaka čast, momčino!"
Irfan Čengić izbrojao, "četvorka" dobila ministra u Vladi FBiH
Irfan Čengić, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine iz SDP-a, nakon današnje predaje potpisa za smjenu Vlade Kantona Sarajevo, objasnio je kako sada stvari stoje u Vladi FBiH. 
09.10.2020. u 20:39
get url
text

Čengić je proanalizirao stanje u Vladi FBiH po pitanju ministara, pa je tako na Twitteru saopćio da "četvorka" (SDP, Narod i pravda, Naša stranka i NBL) sada imaju svog čovjeka u izvršnoj vlasti ovog entiteta. 

- Odnos ministara u Vladi FBiH (tehnički mandat) 6 HDZ, 4 SBB, 3 SDA, 1 "četvorka", 2 prazna ministarstva - napisao je Čengić. 

 

Naime, Aljoša Čampara, zastupnik u Skupštini KS, istovremeno je ministar u Vladi FBiH. U Vladu je imenovan kao SDA-ovac, a budući da je danas dao svoj potpis za smjenu Vlade KS, ekspresno i očekivano Općinski odbor SDA Centar Sarajevo donio je jednoglasnu odluku o njegovom izbacivanju iz SDA, budući da je prekršio Statut stranke. 

Iako je danas u medijima izjavljivao da su njegovi razlozi za smjenu Vlade KS principijelni i da to radi jer Vlada nije odgovorila zadatku, da je njegova "obaveza da štiti interese građana, a ne interese bilo koje stranke ili bilo kojeg pojedinca, te da tako namjerava djelovati i u budućnosti", čini se da kantonalna "četvorka" u Sarajevu zajedno sa Čamparom ima drugačije planove. 

Osim zastupničke pozicije u Skupštini KS gdje je izabran sa liste SDA, Čampara je zahvaljući toj stranci izabran i za dopredsjedavajućeg Doma naroda FBiH, kao i za ministra u Federalnoj vladi. 

Gomilanje pozicija na svim nivoima koje je zaposjeo Čampara, u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, SDP-ov federalni zastupnik Damir Mašić u januaru 2019. godine je ovako komentirao: 

- Aljoša Čampara trenutno obnaša dužnosti ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH, zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.‬ Svaka čast, momčino!‬ 3u1. ‬

Uslijedilo je Čamparino ironično "hvala" na društvenim mrežama. 

Međutim, kako je dvojac sada na istoj strani, iz "principijelnih" razloga, izgleda da u SDP-u više nemaju problem s tim da Čampara sjedi na tri stolice, pa je Čengić saopćio da su dobili ministra u Federalnoj vladi. I to opet odbačenog SDA-ovca, kakva je, uostalom, i većina kandidata "četvorke" u KS na predstojećim Lokalnim izborima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.