open-navfaktor-logo
search
Iznio svoje planove
Irfan Čengić, novi načelnik Starog Grada: Građani će biti na prvom mjestu, iznad svakog stranačkog interesa
Irfan Čengić, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP), obratio se medijima i potvrdio da su ga građani na prijevremenim izborima izabrali za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo.
29.10.2023. u 20:51
get url
text

VEZANI TEKST - Irfan Čengić proglasio pobjedu na izborima za načelnika Starog Grada

- Osvojili smo oko 65 posto glasova ili u brojkama više od 6.000, što je na malu izlaznost, više nego prvi mandat bivšeg načelnika Ibrahima Hadžibajrića. Zahvaljujem svim ljudima, imali smo pozitivnu kampanju, nismo nikoga blatili, a ja i moja porodica smo trpjeli razne priče o nama, privatno i poslovno. Starim Gradom se ne vlada, Starom Gradu ćemo služiti i vjerujem da će za 11 mjeseci građani prepoznati naše služenje i dati nam podršku - rekao je Čengić

On je dodao da se ne bi kandidirali sada i nudili program na pet godina, da ne namjeravaju tražiti novi mandat na redovnim Lokalnim izborima.

- Ne planiram provesti 11 mjeseci kriveći prethodnika, već postavljamo temelje za naredne četiri godine. Pobijedili smo u svim lokalnim zajednicama osim jedne i prema svima ćemo se ponašati isto. Nećemo kažnjavati nikoga ko nije glasao za nas. Od sutra sam posvećen Općini Stari Grad i neću imati vremana da se bavim stranačkom politikom. Pokazali smo u kampanji da smo stranačke interese stavili sa strane i da nam je Stari Grad na prvom mjestu i tako ćemo nastaviti u narednih 11 mjeseci. Tako ću raditi kao načelnik, a očekujem i od vijećnika da im građani budu na prvom mjestu, iznad svakog stranačkog interesa. Pokazali smo da znamo okupljati ljude - rekao je Čengić.

Kada je u pitnju prvi potez na funkciji Čengić je rekao da će već održati sastanak sa predsjedavajućim i v.d. načelnicom da dogovore red koraka, a dužnost će preuzeti za 20-ak dana.

- Moramo pripremati novembarsku sjednicu Općinskog vijeća. Mi probleme ove sredine živimo i znamo ih godinama. Prvih 100 dana naša obećanja su rebelans budžeta, budžet, strategija razvoja općine, sistematizacijaradnih mjesta i organizacija javne uprave, kako bi mogli krenuti u pripremu velikih projekata poput fudbalskog terena, sportsko-rekreacijske zone, podzemne garaže na Trgu Austrije. Puno više novca ćemo povlačiti od Vlade Kantona Sarajevo, mi iznadprosječno uplaćujemo porez na dohodak, p proteklih godina su to povlačile druge općine - poručio je Čengić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.