open-navfaktor-logo
search
Istaknuti član stranke
Irfan Čengić za Faktor: Razmišljam hoću li se uopće kandidovati na izborima u SDP-u
Ove godine trebali bi se održati unutarstranački izbori za novog predsjednika i Glavni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP). Federalni delegat SDP-a Irfan Čengić u razgovoru za Faktor kazao je da ne zna jesu li ažurirane liste članova te da sve što ima za reći o Statutu i izborima će reći na Kongresu, "ukoliko budem slobodan taj dan da prisustvujem".
09.05.2023. u 15:34
get url
text

Čengić ne želi ocjenjivati mandat Nermina Nikšića na čelu SDP-a.

- Nisam tu da ja ocjenjujem bilo koga, to rade glasači. Sve što sam imao, govorio sam u toku mandata, što na sastancima, što u javnim nastupima. Generalno smatram da je u politici vrijeme za nove generacije, ne samo u SDP-u već u svim strankama, posebno u četiri najveće stranke kao što su SDA, SNSD, HDZ i SDP. Nova energija bi bila dobra i za državu i za te stranke, ali ne vjerujem da će se to desiti - kazao je Čengić za Faktor.

Na pitanje da li se planira opet kandidovati za visoku stranačku funkciju, odgovara kako stoji čvrsto na zemlji.

- Nakon rezultata na prošlim Općim izborima, gdje su me ljudi podržali i sa 10. mjesta na listi doveli do parlamentarca SDP-a koji u oba doma Parlamenta FBiH ima najviše glasova, sve veći broj od mene traži da se više aktiviram i kandidujem. Međutim, stojim čvrsto na zemlji i ne planiram se kandidovati za bilo koju visoku poziciju u SDP-u jer smatram da ovo nije pravo vrijeme za to. Čak ozbiljno razmišljam da li ću se uopće i kandidovati za člana Glavnog odbora SDP-a u kojem sam skoro deset godina - tvrdi federalni parlamentarac.

VEZANI TEKST - Čengić: O imenima ministara trebali smo raspravljati na organima SDP-a, meni novinari pokazuju

Dodaje da podržava kolege u svim sredinama te da često putuje u RS i kantone sa hrvatskom većinom kako bi pomagao SDP-ovcima, kako svojim prisustvom, tako i finansijama.

- Svake izbore pomažem SDP-u Grude, koji je organizacija koja ima dva vijećnika u zapadnoj Hercegovini kao i zastupnika u Parlamentu FBiH. Imam kvalitetnu saradnju sa SDP-ovcima u Livanjskom kantonu gdje smo zajedno sa HNP-om u prošlom mandatu pomagali da se poveća naplata od Buškog jezera. Rad te organizacije nas je od nula zastupnika doveo do dva zastupnika i učešća u Vladi tog kantona. Žao mi je što kolege delegati nisu shvatili koliki je značaj da smo izabrali Jugoslava Brdara iz Livna u Klub Hrvata u Dom naroda PSBiH. U kampanji sam podržavao aktivnosti "Pokreta za državu" u Republici Srpskoj i slično.

Dakle, ja kao pojedinac ću se uvijek truditi pomagati našim organizacijama u tim sredinama. Dobro je da se politički jačaju pojedinci iz tih sredina, kao novi ministar Mijatović. Žao mi je što to isto nismo učinili sa našim izabranim dužnosnicima iz hrvatskog naroda, ali to je pravo pitanje za zastupnike SDP-a koji dolaze iz tog naroda, zašto se nisu više zauzeli u svom djelovanju - zaključio je Čengić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.