open-navfaktor-logo
search
Narodno pozorište
Isabelli Huppert uručeno Počasno Srce Sarajeva: "Sarajevo je ideal kosmopolitizma"
Mislim da je ovo malo više od festivala, to je i slavlje kreativnosti, jer Sarajevo je centar Evrope, kazala je, između ostalog, legendarna francuska glumica
18.08.2019. u 20:23
get url
text

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je, nakon prvog crvenog ćilima, legendarnoj francuskoj glumici, Isabelle Huppert, dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva.

Prije uručenja Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, kazao je da je SFF počastvovan prisustvom Isabelle Huppert, jedne od najboljih umjetnica svih vremena.

Mirsad Purivatra uručuje Počasno Srce Sarajeva Isabelle Huppert 

- Veoma sam dirnuta i čast mi je da sam ovdje u Sarajevu. Mislim da je ovo malo više od festivala, to je i slavlje kreativnosti, jer Sarajevo je centar Evrope. Za mene je zaista posebno da sam tu. Sarajevo je ideal kosmopolitizma. Sarajevo ljubavi moja. Hvala vam – kazala je veoma emotivno Huppert.

Tokom karijere od pet desetljeća Huppert je sarađivala sa slavnim rediteljima, poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis, Michaela Cimina i Paula Verhoevena.

Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima "Pijanistica", "Bijela roba", "Ona", "Greta" i mnogim drugima.

Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagrada te nositeljica francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti.

Predsjedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Cannesu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.