open-navfaktor-logo
search
Federalni MUP
Isak: Namjera je da ojačamo Specijalnu policijsku jedinicu FUP-a i Odjel za cyber kriminal
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak ocijenio je da službe sigurnosnog sistema moraju raditi još više kako bi građani Bosne i Hercegovine bili sigurniji, iako podaci kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije govore kako je sigurnosna situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine na zadovoljavajućem nivou.
09.09.2023. u 10:31
get url
text
Ramo Isak
Ramo Isak

Tvrdi da nije zadovoljan stanjem u oblasti sigurnosti saobraćaja, krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, rodnozasnovanog nasilja i maloljetničke delinkvencije, a ni stanjem u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Kazao je to u intervjuu za Fenu govoreći o oblastima na koje će se Ministarstvo fokusirati u ovom periodu, imenovanju direktora FUP-a, kadrovskoj politici, Policijskoj akademiji, nabavci nove opreme, vozila i oružja te o saradnji sa ostalim agencijama i sigurnosnim institucijama u BiH.

Isak je naglasio da se moraju poduzeti odlučniji koraci kako bi pokazali građanima Bosne i Hercegovine da država ima nulti stepen tolerancije prema počiniteljima krivičnih djela.

- Naravno, morate biti svjesni da su uprave policije i policijske agencije servis tužilaštvima i da su tužilaštva ta koja vode i usmjeravaju tok istražnih postupaka. Zbog toga smatram da je od krucijalne važnosti jačanje saradnje između uprava policije i pravosudnih institucija - poručio je.

Tvrdi da će na tome primarno raditi u narednim godinama, samostalno i u saradnji s međunarodnim partnerima.  

Ministar je kazao da se Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova fokusiralo na izradu novog zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH, izmjeni i dopuni Uredbe o dodjeli i oduzimanju činova policijskim službenicima Federacije BiH te novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

- Riječ je o iznimno važnim zakonskim i podzakonskim propisima kojim će se znatno unaprijediti stanje u oblasti unutrašnjih poslova u Federaciji BiH. Nakon usvajanja bit će omogućeno napredovanje naših policijskih službenika u odjelima u kojim su se specijalizirali za određene oblasti, zatim bit će omogućeno prebacivanje i preuzimanje policijskih službenika iz kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, regulisat će se status Policijske akademije FMUP-a i tako dalje - pojasnio je.

Posebno je istakao da su u određenoj fazi donošenja i zakon o prijevozu opasnih materija, zakon o zaštiti od požara, zakon o javnom okupljanju, izmjene Zakona o matičnim knjigama, zakon o zaštiti kritične infrastrukture FBiH, te da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova već usvojila Uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u Federaciji BiH.

- Veliku pažnju posvetit ćemo i obuci polaznika i policijskih službenika na Policijskoj akademiji FMUP-a što je od posebnog značaja, ne samo za Federalnu upravu policije, već i za sva kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova s obzirom na to da Policijska akademija FMUP-a obučava kandidate za službu u policiji za potrebe svih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova - istakao je ministar Isak.

Govoreći o imenovanju direktora FUP-a, Isak je pojasnio da Federalnom upravom policije, u skladu s rješenjem Vlade Federacije BiH, rukovodi vršilac dužnosti Vahidin Munjić.

- Odgovorno tvrdim da Federalna uprava policije efikasno i blagovremeno obavlja poslove i zadatke iz svoje nadležnosti. Iskoristit ću ovu priliku i istaći kako sam izuzetno zadovoljan radom Vahidina Munjića s kojim, kao federalni ministar unutrašnjih poslova, imam izuzetno dobru saradnju - kazao je.

Za kratko vrijeme, smatra on, Federalna uprava policije poduzela je niz aktivnosti i službenih radnji koje su vodile podizanju profesionalnih standarda u samoj Federalnoj upravi policije, zatim poboljšanju saradnje s nadležnim pravosudnim institucijama i sprovođenju niza uspješnih akcija, a što su rezultati rada direktora.

Od direktora Federalne uprave policije tražio je da posao obavlja časno i pošteno te da se obračuna s kriminalom u Federaciji BiH.

- Što se tiče procedure izbora novog direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije, podsjećam da je to nadležnost Nezavisnog odbora Parlamenta Federacije BiH. Ranije sam uputio dopis rukovodstvu Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH od kojih sam tražio da što prije okončaju proceduru imenovanja Nezavisnog odbora Parlamenta Federacije BiH, a sve kako bi se raspisao javni konkurs za izbor direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije - naglasio je.

Ministar Isak se osvrnuo i na kadrovsku politiku ističući da sve  policijske agencije imaju velikih problema kada je riječ o nedostatku ljudskih resursa te da isto tako i u Federalnoj upravi policije nedostaje policijskih službenika u svim činovima.

- Razgovarao sam s direktorom Federalne uprave policije o načinu na koji bi se mogao prevazići navedeni problem. Federalna uprava policije planira do kraja tekuće godine raspisati javni konkurs za prijem policijskih službenika u FUP i to 100 u početnom činu "policajac" i 20 u činu "mlađi inspektor" - dodao je te naglasio da će se konkursna procedura za prijem novih policijskih službenika u istom obimu morati provesti i u naredne dvije godine.

Također je istakao da se trenutno na Policijskoj akademiji FMUP-a obučava 341 polaznik osnovne policijske obuke za potrebe ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Kantona 10, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona.

- U cilju poboljšanja kvalitete obuke na Policijskoj akademiji FMUP-a poduzete su aktivnosti na reorganizaciji Policijske akademije FMUP-a kao i aktivnosti na sačinjavanju novog nastavnog plana i programa u koji su uključeni i međunarodni partneri, predstavnici akademske zajednice kao i domaći eksperti iz oblasti poslova policije - dodao je ministar.

Također, tvrdi da su poduzeli aktivnosti na rješavanju smještajnih kapaciteta na Policijskoj akademiji FMUP-a s obzirom na to da namjeravaju godišnje obučavati oko 1.000 polaznika osnovne policijske obuke.

Time bi, dodao je, na adekvatan način zadovoljili potrebe policijskih agencija u Federaciji BiH za obukom kadeta.

- Posebno ćemo se fokusirati na specijalističke obuke kako bi usavršili postupanje postojećih policijskih službenika, odnosno kako bi isti bili spremni da adekvatno odgovore na savremene sigurnosne prijetnje i izazove - naglasio je.

Ministar Isak je kazao i da Federalna uprava policije planira započeti s procedurom nabavke novih uniformi za policijske službenike u skladu s Uredbom o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u Federaciji BiH.

- Namjera je da posebno ojačamo Specijalnu policijsku jedinicu FUP-a kao i Odjel za cyber kriminal. U tom smislu očekuje se isporuka oklopnog vozila za potrebe Specijalne policijske jedinice FUP-a nakon čega će Federalna uprava policije biti rame uz rame s međunarodnim policijskim agencijama u smislu savremenih potreba za opremom - dodao je.

Isak kaže da planiraju nabaviti i nova motorna vozila za potrebe policijskih službenika angažovanih na poslovima borbe protiv organiziranog kriminala.

- Što se tiče oružja, ono se kontinuirano nabavlja i za potrebe Federalne uprave policije i za potrebe Policijske akademije FMUP-a - naglasio je.

Ministar Isak se u intervjuu za Fenu osvrnuo i na saradnju s agencijama i sigurnosnim institucijama u Bosni i Hercegovini, ocijenivši je izvanrednom.

- Jako dobro sarađujemo s Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštite (SIPA), Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, Graničnom policijom BiH, Sudskom policijom FBiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS-a kao i sa svim kantonalnim upravama policije - kazao je.

Na kraju je zaključio da je razmjena informacija među subjektima sigurnosnog sistema na zavidnom nivou, te da imaju izvrsnu saradnju i s tužilaštvima u Bosni i Hercegovini, EUROPOL-om i policijskim agencijama zemalja u regionu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.