open-navfaktor-logo
search
"Fabričke postavke"
Isak odgovorio Karanu: Od kad se to Vi zalažete za uspostavu Republike Bosne i Hercegovine?
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak oglasio se u povodu izjava ministra unutrašnjih poslova RS-a Siniše Karana, a koji je kazao kako bi se Bosna i Hercegovina "mogla vratiti na tvorničke postavke".
19.01.2024. u 12:10
get url
text

- Vaše dugogodišnje članstvo u SNSD-u i servilno služenje režimu Milorada Dodika, od Vas je očito napravilo čovjeka koji javna dobra doživljava kao privatna. Možda niste svjesni, ali ne postoje vaše" šume, "vaše" rijeke i "vaša" javna dobra. Ja ne znam kolega Siniša da Bosnom i Hercegovinom teče ijedna rijeka imena "Sinišica" ili "Dodikovca" na koju Vi ili Vaš predsjednik polažete ekskluzivno pravo vlasništva. O tome da ste kojim slučajem pomislili da su šume, rijeke i javna dobra vlasništvo srpskog naroda ili bosanskohercegovačkog entiteta RS, neću uopće da diskutujem - naveo je Isak.

Naglasio je da je iznenađen Karanovim stavom o vraćanju Bosne i Hercegovine na "tvorničke postavke".

- Oprostit ćete mi, ali zaista nisam bio upoznat s naporima Vas lično da vratite ustav Republike Bosne i Hercegovine. Dobro znate da Bosna i Hercegovina, za razliku od njenih entiteta, jedina ima državno-pravni kontinuitet. Meni RS kao entitet u državi Bosni i Hercegovini ne smeta, ali u svakom slučaju, kolega Karan, pohvaljujem Vaše napore da napokon krenemo s ustavnim reformama i uspostavi Republike Bosne i Hercegovine u kojoj će jednaka prava imati svi njeni državljani - dodao je Isak.

Napomenuo je kako je sve u BiH bosanskohercegovačko.  

- I Vama je savršeno jasno kako je sve u Bosni i Hercegovini bosanskohercegovačko. Počevši od javnih dobara do naroda - bosanskohercegovačkih Bošnjaka, bosanskohercegovačkih Srba, bosanskohercegovačkih Hrvata i svih ostalih građana. Koristim ovu priliku da pohvalim napore visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji savršeno razumije prilike i stanje u Bosni i Hercegovini, da napokon riješi pitanje državne imovine - navodi se u reakciji ministra Isaka.

Karan je jučer u izjavi za Srnu kazao da je "Dejtonski sporazum jasno rekao da BiH nema svoj pašnjak, svoje jezero, nema svoju livadu, oranicu, jer upravo Dejton kaže da sva prirodna i javna dobra koja se nalaze na teritoriji entiteta isključivo njima i pripadaju".

- Gospodo, ne dirajte naše šume, rijeke, naša javna dobra, jer tako nas samo tjerate da vratimo BiH na "fabrička podešavanja", tjerate nas na put samostalne Republike Srpske na kojoj nema tragova vaših pritisaka, ucjena, prijetnji, smjena, suspenzija, nametanja, zabrana i blokada - rekao je Karan.

I on je još jednom ponovio notornu laž koja se uporno plasira iz manjeg bh. entiteta da "je Republika Srpska u BiH ušla kao samostalna država, unoseći svoj suverenitet u konfederalnu, složenu i multietničku BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.