open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Išerić o opasnim igrama: Bošnjaci nisu teroristi, ako je neko radikalan i liči na ISIL onda je to vlast u RS-u i Srbiji
Enver išerić, ugledni pravni stručnjak reagirao je na pismo koje su predstavnici entiteta Republika Srpska u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputili američkom Senatu i Kongresu u kojem su naveli da je BiH "već dugo utočište radikalnih islamista". Pismo iste sadržine upućeno je i zastupnicima u Evropskom parlamentu.
12.11.2023. u 17:01
get url
text

VEZANI TEKST - Predstavnici RS-a u Parlamentu BiH pisali američkom Senatu i Kongresu: BiH je utočište radikalnih islamista

- Možete nas zvati kako god hoćete, ali nas ne možete uplašiti. Kao građanin i državljanin naše države Bosne i Hercegovine i kao Bošnjak i musliman očekujem reakciju vladajućih struktura u Bosni i Hercegovini. Neka odgovore svojim koalicionim partnerima i neka taj demant upute na adrese na koje je ovo pismo upućeno - poručuje Išerić. 

Srpski političari u institucijama Bosne i Hercegovine, nastavlja dalje Išerić, kao i uvijek do sada, laž prikazuju kao istinu, a istinu kao laž.

- Bošnjake nazivaju radikalnim islamistima, koji su svakog trenutka spremni na terorističke akcije. Oni, autori tog pisma, žele iskoristiti situaciju kada fašistička vlada Izraela vrši genocid nad palestinskim narodom, a da za to nema adekvatne reakcije međunarodne zajednice. Čak imaju podršku vlada mnogih zemalja za vršenje ratnih zločina. Nije Bosna i Hercegovina dom nikakvim terorističkim organizacijama. Posebno to nisu Bošnjaci i dijelovi naše države gdje smo mi većinsko stanovništvo. Ako je neki dio dom terorizma, onda je to onaj dio gdje je izvršen genocid nad Bošnjacima, a to je RS. Ako je neko radikalan i ako po svom djelovanju liči na terorističke organizacije (ISIL i Al kaidu) onda su su to vladajuće strukture RS-a i Srbije, čiju su nosioci vlasti glavna prijetnja miru i sigurnosti u Bosni Hercegovini i na Balkanu - kategoričan je Išerić te zaključuje:  

- A ako potpisnici tog pisma misle da će time Bošnjacima umanjiti borbu za državu ravnopravnih građana grdno se varaju. I ako je to radikalizam onda smo mi - Bošnjaci radikalni. Ako je za vas terorizam što otvoreno upozoravamo na vaše antiustavno i antidejtonsko djelovanje i rušenje ustavnog poretka i otvorenje prijetnje našoj državi i što javno ističemo da ćemo se tome odlučno suprotstaviti, onda pristajemo i da smo teroristi. Možete nas zvati kako god hoćete, ali nas ne možete uplašiti. Izostane li kolektivna i oštra reakcija Bošnjaka u institucijama Bosne i Hercegovine na ove ogavne i opasne laži o Bošnjacima, smatrat ćemo da su saglasni sa njima.

Predstavnici entiteta RS-a u pismu američkim senatorima i kongresmenima istakli su da "u Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon, kao i da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.