open-navfaktor-logo
search
Sve gore i gore
Išerić o padu vladavine prava u BiH: Uzrok su Dejton i secesionisti
Bosna i Hercegovina je u 2023. po Indeksu vladavine prava Svjetskog projekta pravde pala na 75. mjesto od 142 zemalja što je najlošiji rezultat od 2015. Osnovni problem, smatra pravni stručnjak Enver Išerić, je dejtonsko uređenje BiH, posebno Ustav naše države, sa mehanizmima koji su kočnica efikasnom donošenju odluka.
04.11.2023. u 21:59
get url
text

VEZANI TEKST - Indeks vladavine prava: BiH "pala" na 75. mjesto, najlošiji rezultat ikada

- Tome možemo dodati i postojanje jakih političkih faktora u Bosni i Hercegovini koji otvoreno rade na dodatnoj razgradnji i blokadi rada institucija, pri čemu otvoreno zagovaraju i rade na razgradnji, odnosno podjeli države.

Svi indikatori na osnovu kojih se mjeri stepen vladavine prava u nekoj državi - ograničenja vladinih ovlaštenja, odsustvo korupcije, otvorenost vlasti, dostupnost osnovnih prava, red i sigurnost, sprovođenje zakona, građansko-pravni sistem i krivično-pravni sistem, na niskom su stepenu upravo zbog slabosti našeg ukupnog državnog uređenja i neprovođenja zakona - kazao je Išerić za Faktor.

Dodaje da mora biti zadatak svakog pojedinca da doprinosi ostvarenju vladavine zakona i poštovanja ljudskih prava.

-  Zato je potrebno izvršiti temeljitu ustavnu reformu koja bi uključivala i implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali i preporuka Evropske komisije koje su uvjet za članstvo naše države u EU - zaključuje Išerić.

VEZANI TEKST - Ambasada SAD: Podrška Schmidtu, Ustavni sud BiH je čuvar vladavine prava

Oblast koja je i dalje najlošije ocijenjena u Bosni i Hercegovini je prisustvo korupcije (0.42), pri čemu su ubjedljivo najlošije ocijenjeni parametri koji mjere u kom stepenu funkcioneri zloupotrebljavaju poziciju radi ostvarenja ličnih interesa

Pad u ocjeni indeksa vladavine prava Svjetskog projekta pravde je posljednji u nizu relevantnih nalaza koji ukazuju na sve gore stanje u kojoj se BiH nalazi te da je neophodno usmjeriti značajne napore ka provođenju suštinskih reformi neophodnih za rješavanje zarobljenosti institucionalnog aparata, uspostavljanje minimuma odgovornosti i vladavine prava u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.