open-navfaktor-logo
search
"Deeskalacija" situacije
Išerić: "Trojka" mora dati ultimatum Dodiku ili da bude smijenjen, nema pregovora sa rušiteljima države
"Trojka", HDZ i SNSD nisu prije dva dana razgovarali o planovima za "deeskalaciju krize u Bosni i Hercegovini". Ovaj je sastanak najavio lider SNSD-a Milorad Dodik prošle sedmice nakon sastanka u sjedištu Delegacije Evropske unije u Sarajevu, kazavši da su se dogovorili da do 12. jula "tri strane" dostave prijedloge o deeskalaciji krize u Bosni i Hercegovini.
19.07.2023. u 07:54
get url
text

VEZANI TEKST - Escobar poručio da će nastaviti prozivati odgovorne: Dodik i dalje fokusiran na demontažu Dejtona i Ustava BiH

Tako je "deeskalacija" stavljena na čekanje. 

- Deeskalirati sitaciju u Bosni i Hercegovini jedino je moguće na takav način što će se ekskomunicirati iz političkog života proizvođači eskalacije. S obzirom na to da su eskalaciju izazvali Milorad Dodik i političari iz RS-a, koja u prijevodu znači zaoštravanje političke, vojne i ekonomske situacije, oni koji su zaoštrili sada bi to trebali da deeskaliraju, da se resetuju i vrate na početne postavke.

Nema pravljenja ustupaka njima, nema ovdje nikakvih strana, zna se ko je doveo BiH u ovakvo stanje. Potrebno je hitno ukloniti sa političke scene one koji su doveli do eskalacije. Imamo američkog izaslanika Gabriela Escobara koji u Washingtonu govori o Dodiku, o tome da nastavlja rušiti Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Oni koji su kreirali Dejtonski sporazum, oni koji su svjedoci i garanti njegovog provođenja, oni su ti koji trebaju eskalatore ukloniti - kategoričan je Enver Išerić, pravni ekspert. 

Išerić upozorava da situacija u kojoj smo sada, a koja je direktno rezultat Dodikovih antiustavnih i antidejtonskih aktivnosti, jeste korak do rata, ma kako to neko želio uljepšati i javnom mnijenju prikazati kao još jednu u nizu "bezazlenih političkih kriza čiji je generator Dodik".  

VEZANI TEKST - Ništa od deeskalacije danas, "Trojka", SNSD i HDZ otkazali sastanak

- Svi jasno vide da smo korak do rata. Od međunarodne zajednice, preko bh. pravosuđa, državnih organa, ali se sve svodi samo na neke poruke koje su više konstatacija nego upozorenja i prijetnje. S druge strane, možda misle da bez obzira na to koliko ovo sve dalje eskaliralo, da Bošnjaci neće poduzimati nikakve radikalne korake i mjere da brane državu. 

"Trojka" ne smije biti nikakva strana u ovoj nametnutnoj frazi "deeskalacija". "Trojka" mora i treba dati ultimatum Dodiku da povuče sve nezakonite i neustavne akte, nezakonite i neustavne odluke i da se vrati na početne pozicije. Ništa oni nemaju nuditi, nikakve prijedloge za deeskalacij. Ne smije biti kompromisa sa onima koji ruše državu - izričit je Išerić i dodaje da priče o "relaksaciji odnosa", o "kompromisima", o "prijedlozima za deeskalaciju" su zamka u koju se ne smije upasti, već se moraju "Dodiku pokazati zubi". 

- Dodik je izašao na press konferenciju i postavio ultimatum. Zašto to "Trojka" ne uradi? Šta ih sprečava? Njegovi ultimatumi nisu u cilju jačanje države i odbrane države, već u cilju ispunjenja njegovih antiustavnih i antidejtonskih aktivnosti - kaže naš sagovornik. 

Enver Išerić 

Na pitanje šta je to što probosanska strana može uraditi u ovoj situaciji daje sljedeći odgovor: 

- Građani i vlasti imaju instrument, na osnovu ustavnog zakona od 12. decembra 1995. godine da se vrate na djelovanje Ustava RBiH bez entiteta. "Trojka" je morala po svim logikama ustavnim, patriotskim, moralnim, građanskim da ne zovu Dodika u Konjic nakon svega što je radio, nego su ga samo trebali obavijestiti da ne dolaze ili pozvati u zgradu institucija BiH i postaviti mu ultimutam - ili se vrati na početne pozicije ili aktiviramo Ustav RBiH.  

Išerić napominje da postoje državni organi koji su dužni da poštuju ustavni poredak i da privedu pravdi one koji ga ruše.  

- Svi su detektovali da se i Ustav i Dejtonski sporazum ruše iz RS-a. Imamo pravosuđe, tužilaštvo, sud. Ako oni ne rade svoj posao, već samo formiraju predmete, u slobodnom prijevodu naprave "košuljicu i ubace list A4 formata u nju", imamo Parlamentarnu skupštinu BiH i Predsjedništvo BiH. Neka pozovu na sastanak sve tužioce da im polože račune, da kažu šta se radi. U čemu je problem i šta ih to koči u procesuiranju ljudi koji ruše državu - zaključuje Išerić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.