open-navfaktor-logo
search
Krug 99
Išerić: Uzrok nemoći BiH leži u Dejtonskom mirovnom sporazumu
Na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 danas je prof. dr. Enver Išerić govorio je o temi „Nemoć države i nemoć međunarodne zajednice pred nasiljem – kako dalje?“.
14.01.2024. u 12:09
get url
text
Enver Išerić

Išerić je naglasio da je u Bosni i Hercegovini prisutan kolaps međunarodne zajednice i da je ona nemoćna.

- Da je to tako ne potvrđuje samo stanje u BiH već i stanje u cijelom svijetu, što govori o tome da su Ujedinjene nacije zahvatile sumrak, pomračenje i potpunu neodogovornost za rješavanje osnovnih pitanja koja ugrožavaju mir u svijetu. Tome svjedoči trenutno rat u Gazi odnosno napad i vršenje genocida u Gazi – rekao je Iščerić.

Govoreći o nemoći države BiH da odgovori na nasilje koje provodi određene političke snage, Išerić je kao uzrok te nemoći naveo nekoliko pitanja.

- Izvor svih uzroka nemoći BiH da se bori protiv nasilja nad građanima i institucijama leži u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Taj sporazum je zaključen kao mirovni sporazum, a praktično je legalizirao stanje koje je stvoreno silom u BiH i pitanje okupacije pojedinih dijelova BiH od susjednih država. Tu imamo problem da se susjedne države miješaju u unutrašnja pitanja BiH – kazao je Išerić.

Sa međunarodnog pravnog gledišta istaknuo je da je Dejtonski mirovni sporazum ništav zbog toga što je zaključen suprotno povelji Ujedinjenih nacija, budući da je susjednim državama dopušteno da se umiješaju u unutarnja pitanja i da sudjeluju u donošenju Ustava BiH.

- Aneks 4 Dejtonskog sporazuma sadrži norme kojima se vrši diskriminacija građana i po tome je taj sporazum ništav – navodi Išerić.

Također, ukazujući na nemoć države istaknuo je da Ustav BiH sadrži takva rješenja koja omogućavaju blokadu rada državnih institucija i donošenje odluka u tim institucijama.

- Imamo i neefikasnost pravosudnog sistema BiH. Nije to potrebno posebno obrazlagati ako znamo da već dugi niz godina određene političke snage vrše napad na ustavni poredak države i ne provode odluke Ustavnog suda i donose zakone kojima se utvrđuje da neće provoditi odluke ovog suda kao ni visokog predstavnika i slično. Prisutan je mali stepen procesuiranja krivičnih dijelova koji se odnose na korupciju ili napade na ustavni poredak BiH. Parlament je najodgovornije tijelo u državi za stanje u društvu i mora se posvetiti pitanju pravosuđa na adekvatan način – poručio je Išerić na reodvnoj sesiji Kruga 99.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.