open-navfaktor-logo
search
Važno pitanje
Išerić: Vlasnik državne imovine je BiH i tačka, neka Schmidt nametne zakon
Vlasnik državne imovine je država, tu se ne smije ništa mijenjati i tačka, izjavio je za Faktor pravni stručnjak Enver Išerić komentirajući prijedlog državnog zakona o imovini koji su u zvaničnu proceduru Predsjedništvu BiH uputili Denis Bećirović i Željko Komšić.
04.10.2023. u 20:59
get url
text

VEZANI TEKST - Bećirović i Komšić uputili u proceduru državni zakon o imovini

Entiteti i drugi nivoi vlasti u BiH, naveo je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, mogu koristiti i upravljati onom državnom imovinom koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti u mjeri u kojoj su ovlašteni ovim ili nekim drugim zakonom koji donese Parlament BiH - kazao je te dodao da je zakon je u interesu svih ljudi u BiH i "uvažava potrebe i interese svih nivoa vlasti u BiH".

Išerić kaže da još nije vidio predloženi zakon, ali da korištenje državne imovine pod određenim uvjetima i vođenje registra mora biti uređeno zakonom, odnosno mora biti jasno propisano ko je koristi, pod kojim uvjetima, te ko odobrava korištenje.

- Mora postojati državni organ koji će to raditi. Ono što se ne smije dozvoliti je da bilo koji nivo vlasti osim države bude vlasnik bilo kojeg dijela državne imovine, bez obzira na to da li se radi o građevinskoj zemlji, šumama, poljoprivrednom zemljištu. To se ne smije desiti, a ostalo treba regulisati zakonom - smatra Išerić.

Podsjetio je na apel visokog predstavnika Christiana Schmidta da Parlamentarna skupština BiH donese ovaj zakon.

- Ukoliko se to ne uradi, ne preostaje ništa drugo nego da Schmidt nametne zakon - poručuje Išerić.

Schmidt je u aprilu podsjetio na ranije odluke Ustavnog suda BiH, prema kojim je BiH titular cjelokupne državne imovine, uključujući imovinu bivše SFRJ i bivše SRBiH, ali i javnih dobara.

Naveo je i da nadležnost za regulisanje ovog pitanja isključivo spada u opseg Parlamentarne skupštine BiH.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da imovina pripada entitetima i da je inicijativa članova Predsjedništva Željka Komšića i Denisa Bećirovića da u proceduru upute prijedlog zakona o državnoj imovini osuđena na propast. 

VEZANI TEKST - Cvijanović o inicijativi Komšića i Bećirovića: Državna imovina pripada entitetima

Predsjednik RS-a Milorad Dodik zaprijetio je nezavisnim statusom ovog bh. entiteta, ukoliko visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametne zakon o imovini.

- Održat će se sjednica Narodne skupštine i odmah nakon toga proglasiti nezavisni status Republike Srpske - kazao je Dodik 13. septembra ove godine u Banjoj Luci nakon sastanka sa predstavnicima vlasti Republike Srpske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.