open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće Tuzle
Isključeni iz stranke: Kako su vijećnici SDA postali dio većine Jasmina Imamovića
SDA je ostala bez četiri od pet vijećnika u Gradskom vijeću Tuzle, nakon što je Izvršni odbor SDA Tuzla iz članstva isključio Ćerima Rastodera, Nusreta Muminovića, Šefika Husića i Medinu Lolić.
10.05.2021. u 14:24
get url
text

Ova odluka nije iznenađenje, jer je praktično od konstituiranja Gradskog vijeća bilo jasno da spomenuta četiri vijećnika djeluju kao dio vladajuće većine koju predvodi SDP i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

VEZANI TEKST-Izbačeni iz SDA Tuzla: "Privatni" vijećnici glasali su protiv pomoći djeci oboljeloj od dijabetesa

Nakon isključenja iz stranke četiri vijećnika su se oglasila saopćenjem u kojem predsjednika GO SDA Tuzla Salku Zildžića optužuju za samovolju.

- Pokrenuo sam proceduru za isključenje jer je to moja obaveza kao predsjednika Gradskog odbora. Oni su već duže vrijeme radili mimo stavova Izvršnog odbora stranke, koji broji više od 20 ljudi - kaže Zildžić.

Za isključenje četiri vijećnika bilo je 20 članova Izvršnog odbora, dodaje Zildžić, s tim da se dva člana nisu javila tokom telefonske sjednice, a i oni su izjavili da su za isključenje tokom ranijih konsultacija.

Isključeni vijećnici bilski su Smaji Mandžiću, zastupniku u Skupštini TK, koji je mandat dobio na listi PDA, da bi prešao u SDA dok su bili na vlasti, a nakon smjene Vlade ponovo se priklonio PDA.

- Radi se o "privatnim" vijećnicima koji su podrška gradonačelniku Jasminu Imamoviću i SDP-u u Tuzli, da bi dodatno "pojefitinili" ostale članove koalicije u Tuzli. Za uzvrat SDP čuva pozicije na kantonalnom nivou koje je Smajo Mandžić dobio još dok je bio u SDA - navodi Zildžić.

Zajedno s isključenjem četiri vijećnika iz evidencije članstva SDA u Tuzli obrisan je i Smajo Mandžić, nakon što je Kantonalni odbor SDA obavijesto kolege u Tuzli da je Mandžić napustio njihov Klub zastupnika u Skupštini TK.

Jedini zastupnik SDA u Gradskom vijeću Tuzla je Zijah Rifatbegović. SDA iako druga u Tuzli po broju glasova, još nije dobila pozicije u gradskim komisijama, iako im to pravo pripada na osnovu izbornog rezultata.

- Izvršni odbor SDA Tuzla je poslao imena za članove komisija Gradskog vijeća. Međutim, četverica kolega vijećnika su tražili da se o tome glasa i da se ne podrži. To su pozicije koje pripadaju SDA na osnovu izbornog rezultata i nema nikakvog razloga da se o tome glasa. Imenovanja SDA su na čekanju jer četiri vijećnika i većina koja ih je podržala nisu glasali "za" - kaže Rifatbegović.

Dakle, vijećnici koji su tada još bili u SDA, ističe Rifatbegović, bili su suzdržani povodom nečega što je predložio Izvršni odbor stranke te su potakli i ostale unutar većine da ne daju podršku.

- Nama je onemogućeno da djelujemo u skladu s izbornim rezultatom. To nije rezultat samo nas vijećnika, nego kompletne stranke. Ne mogu vijećnici birati ko će biti vršioci određenih funcija, to treba raditi stranka. To su željeli raditi četiri vijećnika, a rukovodstvo Vijeća im to omogućava - zaključio je Rifatbegović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.